vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

164 ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu

Potrivit declaraţiilor unui frizer, poetul a fost ucis în curtea unui sanatoriu, de tenorul Petrea Poenaru

Despre moartea lui Mihai Eminescu s-au scris şi se vor mai scrie diferite scenarii. S-a spus că ar fi fost răpus de sifilis, că ar fi fost ucis de evrei sau otrăvit. Se vor mai scrie probabil încă multe alte pagini care să trateze acest subiect. Mai multe scrieri care au tratat tema dau însă ca autor al omorului lui Eminescu pe un craiovean, Petrea (Petre) Poenaru, fost tenor, profesor şi director la un liceu din Bănie, care era internat în 1889 în acelaşi sanatoriu cu Mihai Eminescu.

Poetul fusese internat la sanatoriul Caritatea, iar declaraţia care duce la varianta de mai sus a fost făcută publică de organele de anchetă la mulţi ani după moartea sa. Un frizer, Dumitru Cosmanescu, a fost martor ocular la uciderea lui Eminescu. A fost relatată chiar şi declaraţia acestuia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Venisem la spitalul doctorului Şuţu, cam pe la trei după amiaza. Dupa ce l-am tuns, Eminescu zice, uitându-se lung la mine: «Ia ascultă, Dumitrache, hai prin grădină să ne plimbăm şi să te învăţ să cânţi «Deşteaptă-te, române»! Eu, care ştiam că nu e bine să-i fac împotrivă, am ieşit cu el în grădină, unde se vede că-l trăgea soarta. Şi a început să cânte, şi eu după el. Cum mergeam amândoi, unul lângă altul, vine odată, pe la spate, alt bolnav de acolo, unul furios, care a fost director sau profesor de liceu la Craiova şi, pe la spate, îi dă lui Eminescu în cap cu o cărămidă, pe care o avea în mână. Eminescu, lovit după ureche, a căzut jos, cu osul capului sfărâmat şi cu sângele şiruindu-i pe haine, spunându-mi: «Dumitrache, adu repede doctorul, că mă prăpădesc. Ăsta m-a omorât». L-am luat în braţe şi l-am dus în odaia lui, unde l-am întins pe canapea. I-am potrivit capul pe pernă şi, când am tras mâna, era plină de sânge. Au venit doctorii, cu Şuţu în cap, şi ne-au spus să tăcem, să nu se audă o vorbă afară, că nu s-a întâmplat nimic grav. Dar, după o jumătate de oră, bietul Eminescu murise.

Acelaşi personaj a mai declarat că profesorul craiovean mai avusese încă o tentativă de acelaşi gen, cu câteva zile înainte.

––––––––––––

15 ianuarie, Luceafărul şi Veronica Micle

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Data de 15 ianuarie are o semnificaţie importantă la nivel naţional. Anul acesta, se împlinesc 164 ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. Totodată, în 2010 această zi a fost declarată Ziua Culturii Naţionale. Mihai Eminescu rămâne un personaj controversat, este cunoscut ca geniul poeziei româneşti. Titu Maiorescu spunea despre Eminescu că scrisul era viaţa lui: “omul cel mai silitor, veşnic citind, meditând, scriind, poet în toată puterea cuvântului”.

George Călinescu afirma că Eminescu este poetul nepereche a cărui operă învinge timpul.
Şi acest lucru s-a dovedit chiar şi în zilele noastre, că numele Eminescu nu le este străin nici măcar tinerilor din noua generaţie. Tinerii încă mai au cunoştinţe, ce-i drept puţine, despre poetul Mihai Eminescu. Iată informaţiile pe care le au tinerii despre marele poet .

Despre Eminescu stiu că s-a născut la 15 ianuarie 1850 şi a murit la o vârstă fragedă, 39 ani, cred. Mai ştiu că a fost îndrăgostit de Veronica Micle.
A spus Cristi Vulpe, 25 ani

S-a născut la 15 ianuarie, a fost unul dintre cei mai mari poeţi ai României. Ştiu cea mai cunoscută poezie a lui, Luceafărul cu 99 de strofe.
A spus Bogdan Iacob, 22 ani

Este un poet foarte cunoscut, îmi plac poeziile lui, ştiu că pe 15 ianuarie se sărbătoreşte ziua lui. Ştiu de poezia Luceafărul, cea mai cunoscută dintre poeziile lui.
A spus Cristi Virtu,25 ani

Poeziile lui Eminescu şi operele sale sunt foarte cunoscute pentru mine, Luceafărul, Floare albastră,Scrisorile, toate, Sărmanul Dionis, acestea sunt cele care mi-au plăcut.
A spus Alina

Mihaela B. recunoaşte că nu poate să spună nimic despre Mihai Eminescu deoarece a terminat liceul de mult şi a uitat aceste noţiuni, ştie doar că a scris poezia Luceafărul.

Georgiana Roxana Leana

––––––––––––

Sărbătorit de poeţi şi de actori craioveni

“Poetul nepereche” este sărbătorit şi la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”(CCTD) din Craiova. Aici, astăzi, de la ora 17, are loc un recital de poezie susţinut de actori craioveni. Şi alte surprize îi aşteaptă pe cei care vor lua parte la eveniment.

Consiliul Local al Municipiului Craiova, Primăria Municipiului Craiova şi Casa de Cultură „Traian Demetrescu” organizează, miercuri, 15 ianuarie 2014, începând cu ora 17, cu prilejul „Zilei Culturii Naţionale”, manifestarea „Eminescu 164”. Pe 15 ianuarie se împlinesc 164 de ani de la naşterea celui care spunea despre sine: Dumnezeu, la adiţiunea lumii, a greşit – eu sunt … un punct în cartea destinului, care nu trebuia să fi fost. Destinul său este unic în istoria culturii române, iar legământul faţă de moştenirea se reînnoieşte an de an. Iubitorii poeziei, ai memoriei marelui poet şi gazetar, sunt invitaţi Casei de Cultură Traian Demetrescu Craiova, să participe la un recital de poezie eminesciană susţinut de actorii Mirela Cioabă şi Angel Rababoc.  Violoncelistul Mircea Suchici va interpreta propria muzică pe versuri ale poetului. Nicolae Coande va citi pagini din scrisorile şi publicistica eminesciană. Cei care participă sunt rugaţi să-şi spună gândurile lor despre poet.
CCTD

––––––––––––

Mihai Eminescu, celebrat la «Aman»

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” nu putea să omită această zi importantă, aşa că astăzi vă invită la la expoziţia de carte ” Mihai Eminescu –  Poetul tuturor românilor” ce va avea loc în Salonul Expoziţional al bibliotecii.

Poeziile şi proza lui Eminescu au fost publicate de-a lungul timpului în numeroase ediţii ce se regăsesc şi în colecţiile Bibliotecii Aman.Din cărţile expuse amintim: Basarabia – pământ românesc samavolnic răpit  – Bucureşti, 1997; Basme – Bucureşti, 1970; Basme şi poeme originale de inspiraţie folclorică – Bucureşti, 1995; Cugetări – Bucureşti, 1979; Din valurile vremii – Dall‘onde degli evi – 2008; Dorinţa – Bucureşti, 1999”
Au transmis reprezentanţii instituţiei de cultură

În această săptămână Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, secţia Audio-Video şi American Corner Craiova, marchează atât aniversarea poetului naţional Mihai Eminescu, cât şi Ziua Culturii Naţionale. Ieri, elevii clasei a III-a de la Şcoala Gimnazială “Sfântul Dumitru”, însoţiţi de profesor coordonator Georgeta Enache au vizionat un film documentar “Eminescu, o călătorie virtuală spre absolut” şi au participat la vernisarea expoziţiei de carte: “Mihai Eminescu, poetul tuturor românilor”.

Astăzi, de la ora 10, elevii claselor a III-a şi a V-a de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, însoţiţi de profesori coordonatori Alina Vancica, Dana Popescu şi Marieta Ungureanu, vor participa la vizionarea filmului artistic “Un bulgăre de humă” şi vor vizita Salonul Expoziţional unde va fi expusă expoziţia de carte ”Mihai Eminescu, poetul tuturor românilor”.Acelaşi program îi aşteaptă joi, de la ora 12, pe elevii clasei a III-a C de la Şcoala Gimnazială “Sfântul Dumitru”, care vor veni la Biblitoecă însoţiţi de profesor coordonator Aurelia Vlad. Vineri, de la ora 14, este rândul elevilor Şcolii Generale Bîrza din judeţul Olt, care, împreună cu profesor coordonator Ana Constantin, vor participa la vizionarea filmului artistic “Un bulgăre de humă” şi vor vizita expoziţia de carte ”Mihai Eminescu, poetul tuturor românilor”.   

Elevilor li s-au pregătit activităţi ca: vizionarea de filme documentare despre viaţa marelui poet naţional Mihai Eminescu, discuţii libere despre opera şi viaţa poetului, dar şi o expoziţie de carte având ca temă documente de bibliotecă referitoare la viaţa şi opera Luceafărului poeziei româneşti.
Au spus reprezentanţii Bibliotecii

Politica