joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bolnavi de trichineloză, în spital

Trei mehedinţeni din comuna Gogoşu au ajuns la spital cu trichineloză. Oamenii au mâncat din carnea unui porc pentru care examenul trichineloscopic a fost făcut eronat de tehnicianul veterinar. Este vorba de doi bărbaţi şi mătuşa unuia dintre ei. Porcul aparţinea unuia dintre pacienţi, fiind crescut în gospodărie. Omul a dus probe de carne la un tehnician veterinar din comuna Burila Mare pentru efectuarea examenului trichineloscopic. Tehnicianul i-a spus că  pot consuma carnea.

Din carnea respectivă au mâncat mai mulţi membri ai familiei, între care şi un copil de trei ani, dar şi alte persoane. În total, aproximativ 30 de oameni. Tocmai de aceea medicii se aşteaptă ca numărul celor care vor ajunge la spital să crească. Direcţia Santir-Veterinară Mehedinţi a efectuat o anchetă în urma căreia s-a constatat că animalul din care s-a consumat carnea era infectat cu trichinella spiralis. Mai mult, reprezentanţii DSP spun că tehnicianul veterinar care a făcut analiza cărnii de porc nu era autorizat pentru examenul trichineloscopic. Acesta a fost amendat cu suma de 1.200 de lei.

Inspectorii sanitar-veterinari au mers la faţa locului, au făcut o anchetă care s-a finalizat cu sancţiune contravenţională în cazul persoanei care a făcut analiza şi a luat proba incorect din porcul respectiv şi noi sperăm ca în continuare să nu apară probleme. Proba a fost confirmată de laborator prin cele două metode acreditate. Nu era medic, era o persoană neautorizată, un tehnician veterinar. Tehnicienii veterinari nu pot să facă analize, pot doar să etaleze, adică să pună proba pe lamelă, iar medicul veterinar efectuează această analiză. Examenul trichineloscopic s-a făcut acasă, şi nu într-un spaţiu autorizat şi de aici aceste consecinţe.
Adriana Ganea, purtător de cuvânt DSP Mehedinţi

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica