joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Agricultura nu e în pericol

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au pus pe gânduri agricultorii. Unii dintre ei se tem că le vor fi afectate culturile. Specialiştii spun că, pentru moment, nu există risc de calamitate. În ultimele zile, doljenii au avut parte de vreme primăvăratică. Maximele termice s-au situat între 10 şi 15 grade Celsius. Duminică, la Craiova, mercurul din termometre a urcat până la 16 grade. În Dolj a nins la sfârşitul lunii noiembrie. De atunci, am avut parte de frig, ceaţă şi acum căldură.

Ghioceii deja au înflorit.Agricultorii se tem că plantele ar putea suferi un stres termo-hidric, mai ales dacă după aceste zile calde ar veni îngheţul. În plus, le este teamă de secetă, că doar Doljul este cunoscut pentru faptul că este afectat de fenomenul de deşertificare. Umiditatea solului este însă atent monitorizată. Momentan, nu există risc de calamitate.

Am cerut recent analiza umidităţii solului de la specialiştii staţiunii de cercetare de la Dăbuleni. În perioada octombrie-decembrie am avut 60 mm. Culturile de grâu, orz şi rapiţă nu au necesităţi mari de apă. Într-adevăr nu au fost precipitaţii, dar am fost favorizaţi de variaţii mici de temperatură. Chiar şi ceaţa ne-a fost favorabilă, întrucât a contribuit la păstrarea umidităţii în sol.
Delia Filimon, director DADR Dolj

Policlinica Buna Vestire Craiova

Temperaturile ridicate din ultimele zile ar putea constitui un pericol pentru pomi, care, dacă vremea continuă să fie caldă, pot înmuguri. Un îngheţ, după aceste temperaturi de primăvară, i-ar distruge. Şi culturile de grâu, orz, sau rapiţă ar putea avea de suferit dacă temperaturile ar coborî sub minus 15 grade. Specialiştii Centrului Regional de Meteorologie spun, însă, că nu este cazul ca agricultorii să se impacienteze. Temperaturile ridicate din ultimele zile sunt “fereste calde din iarnă care ajută pâmântul să se dezmorţească”. În plus, în următoarele zile, vremea se va răci.

Temperaturile vor descreşte uşor. Începând de miercuri sau chiar joi cerul se va înnora şi sunt aşteptate precipitaţii slabe sub formă de ploaie şi chiar lapoviţă. Maximele termice vor coborî treptat, iar spre sfârşitul intervalului se vor încadra între minus 1 şi 4-5 grade Celsius. Minimele vor avea valori cuprinse între minus 5 şi plus 2 grade. Vom avea în continuare ceaţă, îndeosebi seara şi dimineaţa, iar în jurul datei de 20 ianuarie sunt aşteptate ninsori.
Ion Marinică, meteorolog

Şi meteorologii spun că, în prezent, nu există probleme din punct de vedere al rezervei de apă din sol.

În jumătatea sudică avem un nivel satisfăcător al rezevei de apă, iar în cea nordică, avem nivel optim. Ceaţa de săptămâna trecută a fost favorabilă întrucât a format condens pe sol şi plante, iar cerul noros nu a permis evaporarea apei.
Ion Marinică, meteorolog

Mai mult, în 2013, în Dolj a fost prima campanie agricolă de toamnă, de după 1989, care s-a desfăşurat în condiţii extraordinare, ţinând cont de apă şi temperaturi.

Politica