vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cele mai cunoscute locuri din Cetatea Banilor, «bogate» din punct de vedere istoric

Denumirile vechi ale unor locuri din Cetatea Banilor îi ghidează, chiar şi în zilele noastre, pe craiovenii care îşi dau întâlnire în spaţii ce reprezintă puncte de reper arhicunoscute. “Crucea de piatră’’, “Borcanul cu miere’’, “La căţeaua leşinată’’, “La calu’-mort’’ sau “Trenul pierdut’’ sunt cele mai ştiute locuri din Bănie. Pentru a nu exista confuzii, craiovenii preferă, de cele mai multe ori, să se întâlnească în apropierea acestor zone, decât să-şi dea întâlnire la colţ de stradă. Totodată, denumirile legendare vin în ajutorul taximetriştilor, în cazul în care aceştia nu găsesc anumite străzi. Cu siguranţă, orice cetăţean din Craiova a auzit măcar o dată în viaţă de reperele bine-cunoscute, dacă nu cumva a şi avut drum în aceste zone. Totuşi, puţini sunt cei care cunosc adevărata istorie a locurilor denumite “Crucea de piatră’’, “Borcanul cu miere’’, “La căţeaua leşinată’’, “La calu’-mort’’ sau “Trenul pierdut’’. Vârstnicii oraşului din inima Olteniei îşi amintesc cu melancolie, din cauza tinereţii de mult apuse, ce reprezentau pe vremuri aceste locuri şi cât de mult au contribuit ele la scrierea istoriei Craiovei.

«Trenul pierdut» şi «Căţeaua leşinată» – două cârciumi în vogă

De pildă, ,, Trenul pierdut’’ şi ,, Căţeaua leşinată’’ erau două cârciumi în vogă, acum mulţi ani, în Craiova. Locaţiile mai există şi astăzi, însă sub alte denumiri. Multe poveşti şi amintiri interesante le amintesc şi în zilele noastre, vârstnicilor, de o lume care era cu totul şi cu totul diferită faţă de vremurile pe care ei le trăiesc acum. “Trenul pierdut’’ se află în zona cartierului Lăpuş- Argeş. Cârciuma care acum poartă o altă denumire nu avea o reputaţie prea bună, fiind considerată un loc rău-famat, de unde oamenii uitau să mai plece şi din această cauză pierdeau trenul care îi ducea acasă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Înainte era berărie, băieţii coborau în staţia de tren, la Halta Bordei şi vizavi era berăria aceasta, acum este un supermarket. Erau navetiştii care veneau de la muncă, aici cobora şi urca cea mai multă lume, iar după muncă, bărbaţii ziceau să se mai recreeze puţin şi mergeau la barul de peste stradă, iar după două, trei beri uitau să ia trenul. Aşa i-a rămas denumirea aceasta de «Trenul pierdut» sau «Pierde Trenul»«Trenul pierdut» se mai numea şi Vama, pentru că înainte era vama aici, la magazia de mărfuri şi a funcţionat câţiva ani. Acum vama e pe Caracal, lângă port.

A povestit Florentin Breleşteanu

Oamenii care beau prea mult uitau să ia trenul pentru că se întindeau la băutură, erau navetişti. Este o zonă cunoscută de taximetrişti. Când vin de la ţară şi îi spun taximetristului să mă ducă la «Trenul pierdut», ştie imediat unde e.
A relatat Cristiana Despa

Era o cârciumă aproape de uzina de la Electro, unde toată lumea stătea şi îşi aminteau să plece exact atunci când deja pierduseră trenul.
A povestit Grigore Fruntelată

«Căţeaua leşinată», cârciuma apreciată pentru cei mai gustoşi mici din oraş

Cea de-a doua cârciumă faimoasă, “Căţeaua leşinată’’ se afla în zona Autogării. Bătrânii povestesc cu bucurie că localul era foarte apreciat pentru micii gustoşi care erau preparaţi acolo.
Totodată, un vârstnic îşi aminteşte că în împrejurimi exista o căţea căreia clienţii îi mai dădeau, din când în când, să bea bere şi să mănânce mici.

Numeroase legende «roiesc» în jurul locul denumit «Crucea de piatră»

Un alt loc la fel de cunoscut din Craiova este ,, Crucea de piatră’’, din Valea Roşie. Totuşi, când vine vorba de acest reper, părerile oamenilor sunt împărţite: unii spun că acolo exista, pe timpuri, un fel de bordel, în timp ce alţii mărturisesc că acea zonă ar  fi fost locul în care se adunau găşti puse pe harţă. Mai mult, există şi o a treia versiune cum că acel spaţiu ar fi fost plin de gropi, unde se aruncau gunoaiele.

«Crucea de piatră» reprezenta locul în care se adunau, pe vremuri, femeile uşoare. Era un hotel unde se duceau mereu bărbaţii.
A dezvăluit un alt craiovean

«Calu’-mort», un loc plin de energie negativă

“Calu’-mort’’ de pe strada Caracal prezintă legende diferite. Cu mulţi ani în urmă, în acea zonă au început să se facă săpături pentru a fi construită fabrica “7 Noiembrie’’. În urma acestora, au fost descoperite o mulţime de schelete de cai, care ar fi fost îngropate în perioada în care ar fi existat o crescătorie de cabalini. O altă legendă spune că localnicii din comuna Leu ar fi tăiat gâtul unui cal pentru a-i lua clopotul.

Se pune că atunci când au făcut săpături în zona «Calu` mort», s-a găsit un cadavru de cal. «Borcanul cu miere» este staţie de taxi de vreo 10,12 ani. Acolo era cel mai căutat centru de taximetre. Mereu găseau clienţi.  «Crucea de piatră» din Valea Roşie este amplasată în locul în care se intersectează strada Spaniei cu Silozului. Acolo, pe timpuri, erau numai gropi unde se aruncau gunoaie, dar şi locul unde se strângeau cei mai mari scandalagii din oraş. Când treceai pe acolo, era jale. Nu puteai să ieşi la plimbare, pentru că riscai să fii acostat de aşa-zişii şmecheri. Era o zonă periculoasă. «Căţeaua leşinată» era o cârciumă la Gară.
A mărturisit Grigore Fruntelată

«Borcanul cu miere», un fel de piaţă improvizată

«Borcanul cu miere» era, cu mulţi ani în urmă, locul în care ţăranii amplasaseră mese, au improvizat un fel de piaţă unde vindeau legume şi fructe, dar mai aduceau şi miere. De asemenea, lângă «Crucea de piatră» exista o moară, unde se adunau găşti cu reputaţie proastă.
A spus B.D., 75 ani

Politica