marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Anul şi schimbările în învăţământ

Schimbările majore în învăţământ curg pe bandă rulantă. Modificări importante vor avea loc atât la nivelul învăţământului gimnazial şi liceal, cât şi la nivelul învăţământului superior. Totodată, de noi reguli vor avea parte şi elevii claselor primare. Admiterea în liceu se va face pe baza mediei la evaluarea naţională în pondere de 75%, în timp ce facultăţile nu vor mai ţine cont la admitere de notele din liceu ale candidaţilor. Acestea sunt doar câteva dintre schimbările importante din Educaţie în 2014.

Începând din 2014, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75%, faţă de 50 % în anii trecuţi, în calcularea mediei de admitere în liceu . Ponderea notelor din ciclul gimnazial scade, astfel, la 25%. Elevii claselor a VIII-a vor încheia anul şcolar pe 13 iunie 2014, iar în perioada 16-18 iunie va avea loc înscrierea la evaluarea naţională. Printre schimbările anunţate anul trecut se numără şi impunerea unei medii minime, de cinci, pentru admiterea la liceu, începând din 2015.

Elevii claselor a XI-a vor susţine simulări

Policlinica Buna Vestire Craiova

În plus, anul 2014 aduce, pentru prima dată, simularea examenului de bacalaureat pentru elevii clasei a XI-a. Iniţiativa i-a aparţinut ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Acesta speră ca elevii să acorde o mai mare atenţie “examenului maturităţii”. Hotărârea a fost luată în condiţiile în care, în ultimii ani, tinerii nu au demonstrat prea mare interes pentru acest examen.  Promovabilitatea a scăzut vertiginos, după introducerea camerelor de supraveghere din clase.

Nu vor scăpa de testări nici elevii ciclurilor primare şi gimnaziale

Tot din 2014, vor fi testaţi elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a. Legea educaţiei naţionale prevede introducerea a trei noi evaluări la nivel naţional, cu subiecte unice: la finalul claselor a II-a – scris-citit şi matematică, a IV-a – evaluare prin eşantionare la limba română/ limba maternă – înţelegerea
textului scris şi matematică şi a VI-a – două probe transdisciplinare: limba română şi limba modernă I, matematică şi ştiinte.

Tot din 2014 se modifică şi admiterea în învăţământul superior. La media finală nu vor mai fi luate în calcul notele din liceu. Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultăţilor. Mai multe facultăţi din cadrul Universităţii din Craiova calculau media de admitere, ţinând cont şi de media obţinută la liceu.

De asemenea, se pare că universităţile vor putea stabili şi criterii specifice pentru admiterea la licenţă, master sau doctorat. Astfel, universităţile pot lua în continuare în calcul, la admiterea la licenţă, media la bacalaureat sau notele la unele probe din acest examen. Noua  regulă de la admitere este anunţată cu şase luni înainte, aşa cum prevede legea, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, a mai spus ministrul delegat.

Un alt act normativ acordă dreptul absolvenţilor învăţământului profesional să continue studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă. Legea educaţiei naţionale acorda posibilitatea absolvenţilor învăţământului profesional, care promovau examenul de certificare a calificării profesionale, să urmeze cursurile învăţământului liceal doar la forma cu frecvenţă redusă. De asemenea, a fost extins sprijinul financiar acordat elevilor din mediul rural pentru continuarea studiilor liceale şi la elevii din mediul urban care provin din familii fără potenţial economic.

Schimbări şi pentru cadrele didactice

Schimbările nu-i ocolesc nici pe profesori. Din 2014, cadrele didactice netitulare calificate care obţin la concursul naţional unic de titularizare cel puţin nota şapte, având astfel posibilitatea să ocupe un post de titular, au posibilitatea să facă acest lucru în şase ani. Până în prezent rezultatul la concursul de titularizare era valabil doar trei ani, iar concursul trebuia susţinut din nou, dacă nu erau disponibile posturi în acest interval, iar anterior candidaţii trebuiau să susţină concursul an de an dacă nu obţineau şi post în urma promovării cu minim şapte.

Din 2019, românii vor fi evaluaţi internaţional

Evaluarea naţională, admiterea la liceu şi bacalaureatul vor fi date, din 2019, după modelul testelor PISA. PISA este o evaluare standardizată internaţional, proiectată împreună de către ţările participante. România participă la aceste testări din 2000. Ultima testare PISA a conţinut atât itemi care vizează competenţele de matematică şi rezolvare de probleme în situaţii autentice ce pot fi întâlnite în viaţa adultă- 75%, cât şi de citire sau lectură – 15% şi ştiinţe – 10%. Elevii români se află pe locul 45 din 65 de ţări în urma testului PISA din 2012, rezultatele obţinute de ei fiind sub media mondială la toate cele trei domenii evaluate, respectiv matematică, citire/lectură şi ştiinţe. La testul PISA din 2009, România a ocupat locul 49 din 65 de ţări participante, iar în 2006 a fost pe poziţia 47 din 57.

Politica