joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Se trezesc ei peste noapte să ne îngroape»

Adio lapte cumpărat de la negustorii din pieţe! Începând din acest an, micii producători de lapte nu vor mai putea comercializa laptele proaspăt de ţară în pieţele agroalimentare, dacă nu vor respecta unele cerinţe impuse de U.E., respectiv ca laptele să fie muls cu mulgătoare automate şi la maxim două ore după mulgere, să fie depozitat în tancuri speciale de răcire. În aceste condiţii, producătorii de lapte vor fi nevoiţi fie să predea laptele la unităţile specializate, fie să-l vândă “la negru”, la colţul străzii, în condiţii improprii.

Astfel, România are obligaţia de a se alinia la normele impuse de Uniunea Europeană, unde comercializarea laptelui neprelucrat este interzisă. De pildă, pentru micii producători care deţin două sau trei vaci, această “afacere’’ reprezintă singura sursă de venit, iar acum sunt nevoiţi să facă investiţii serioase pentru a putea rămâne pe piaţă. Din acest an, laptele nu va mai putea fi vândut în pieţe de micii producători decât dacă după maxim două ore de la muls, acesta a fost răcit cu ajutorul unor tancuri speciale. Pe lângă această condiţie, o altă obligaţie este aceea ca mulgerea sa se facă cu mulgători mecanice.

Din pacate, pentru  mulţi crescători de animale, această investiţie presupune cheltuieli mult prea mari. Momentan, negustorilor le mai este încă permis să-şi vândă laptele în pieţe, dar odată cu implementarea noilor norme, mulţi dintre aceştia spun că vor renunţa la mica afacere. Comercianţii doljeni susţin că vor fi nevoiţi fie să vândă laptele la colţ de stradă, fie vor vinde în continuare clienţilor fideli. Totuşi, există şi o categorie de negustori care vor face tot posibilul să se conformeze noilor cereri, achiziţionându-şi aparaturile necesare desfăşurării micii afaceri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

«Răcitorul este o prostie!»

Este o lege proastă. Mă ocup din anul 2000 de această afacere. Am vreo 20 de vaci. Am investit foarte mulţi bani pe camera de lapte, pe camera de brânză. Răcitorul este o mare prostie. Până la urmă ne dăm peste cap şi-l luăm, pentru că nu avem de ales. Subvenţia se dă din când în când. Ţăranul e cam uitat, iar impozitele sunt colosale.
A mărturisit Laurenţiu, mic producător de lapte din Piaţa- Centrală

Vremurile comuniste, deloc apuse!

Totodată, doljenii care se ocupă cu vânzarea laptelui susţin că se va ajunge la vremurile din perioada comunismului, când laptele trebuia dat procesatorilor pentru a fi prelucrat.

Pe noi ne afectează aceste legi, pentru că ne obligă să dăm laptele la procesatori. Noi nu avem atâta putere să facem ce ne cer ei. Noi dădeam laptele la procesatori pe timpul lui Ceauşescu. Ştim cu toţii ce înseamnă acest lucru: bani puţini şi multă muncă. Pe noi, ţăranii, aceste legi ne distrug complet. Ce are laptele nostru? E proaspăt şi cald. Sunt chiar curioasă ce ne vor cere şi ce posibilităţi avem noi. Am 30 de vaci şi sunt din Cernele. Chiar dacă drumul nu este atât de lung, chiria este mult prea mare. Pentru o masă eu plătesc 500 lei pe lună şi să nu mai zic că suntem obligaţi să plătim înainte de termen, altfel ne alungă.
A relatat o comerciantă din Piaţa Centrală

Am multe vaci de care am mare grijă în Podari, căci de acolo sunt. Cei care ne conduc într-un mod jalnic nu pun la socoteală munca pe care o ducem. Pe ei nu-I interesează că vacile trebuie hrănite, păzite, îngrijite. Ei ştiu doar să mai dea câte o lege.  Ne pun să ducem laptele la procesatori. Ajungem iar pe timpul lui Ceauşescu. Noi nu ne alegem decât cu munca.
A dezvăluit o altă comerciantă din Piaţa Centrală

Trei vaci, posibilităţi aproape nule

Am doar trei vaci şi posibilităţi zero. Nu pot să cumpăr aparaturile pe care ni le cere Uniunea Europeană. Vom ajunge să fim muritori de foame. Pensia şi aşa o dădeam pe chiria, de aici, din piaţă. Ei ne obligă să vindem la negru , pentru că vor să ne distrugă. De unde să am eu atâţia bani, să plătesc toate acele aparate? Sute de ani, oamenii s-au hrănit cu lapte de la ţară şi nimeni nu a murit din cauza asta. Acum se trezesc ei peste noapte să ne îngroape. Noi nu avem nicio putere.
A spus o altă comerciantă

În Dolj, există destul de puţine ferme unde se cresc vaci pentru lapte. Astfel de societăţi comerciale sunt la: Podari- 16 vaci, Băileşti- 380 vaci, Robăneşti- 450 vaci, Şimnic- 150 vaci şi la Penitenciarul Pelendava- 150 vaci. De asemenea, sunt şi persoane fizice care deţin vaci de lapte, în localităţi precum: Breasta, Pieleşti, Podari, Livezi şi Ţuglui. Dintre acestea, doar trei societăţi comerciale- cele de la Băileşti, Robăneşti şi Şimnic respectă normele impuse de Uniunea Europeană, având tancuri de lapte şi alte aparaturi necesare.

Normele nu au fost adoptate de toate ţările din U.E.

Odată cu alinierea la condiţiile impuse de U.E. şi cu apariţia marilor lanţuri de supermarket-uri va dispărea spiritul pieţei. Altfel spus, cei care doresc sa-şi vândă surplusul de produse obţinute în gospodăria proprie nu vor mai avea unde să facă acest lucru. În timp ce în România se grăbeşte implementarea normelor europene, în alte ţări din U.E. nu există această obligativitate. De exemplu, în Grecia, Italia, Spania şi chiar Marea Britanie laptele proaspăt este comercializat în pieţe, alături de carne sau legume.Ministerul Agriculturii le oferă ajutoare  crescătorilor, însă doar dacă se unesc în asociaţii şi dacă au cel mult cinci vaci de lapte. Potrivit ultimelor statistici, în România sunt aproximativ 800 de mii de crescători de vaci.

Politica