vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Devoratoarea de directori își rupe dinţii în instanţă

După cum avertizam încă de la începutul mandatului Olguţa Vasilescu în Bănie, autoritatea publică locală s-a depărtat constant, în actul de administraţie, atât de legalitate, cât şi de oportunitate şi de interes pentru contribuabili. Manevrând ca în gară posturile de directori şi de şefi de servicii, Olguţa Vasilescu şi PSD culeg acum roadele plantării în funcţii cheie a unor oameni nepregătiţi, recomandaţi numai de frecvenţa pupăturilor la poalele puterii şi de numărul de afişe lipite în campania electorală.

Mapa rătăcită, motiv de schimbat directori

La Craiova, şefii serviciilor subordonate şi ai direcţiilor interne ale primăriei sunt schimbaţi regulat, de un an şi jumătate, fie pentru că au lucrat pe vremea fostului primar Antonie Solomon sau nu sunt aserviţi PSD, fie pentru că şi-au dat în petic din cauza incompetenţei. După mai multe scandaluri legate de reorganizarea sau desfiinţarea unor compartimente conduse de oamenii care trebuia să plece, ori de demiterea nemijlocită a directorilor – cazul şefului Poliţiei Locale Craiova -, la începutul anului trecut în colimatorul primarului Lia Olguţa Vasilescu au intrat posturile de conducere de la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova (SPCEP), unde director executiv era Camelia Nicola, fostă directoare a Direcţiei Juridice, la un moment dat, pe vremea primarului Antonie Solomon, şi cunoscută ca apropiată a secretarului Craiovei, Nicoleta Miulescu. Oportunitatea s-a ivit când în primărie s-a rătăcit o mapă cu documente cu caracter personal, plecată de la SPCEP. Actele au fost ulterior emise, ba chiar s-a găsit şi mapa. Un angajat care se presupune că a fost răspunzător a şi fost sancţionat intern, în cadrul SPCEP, după care a şi suferit un accident de sănătate. Olguţa nu s-a oprit însă aici, ci a ordonat anchetarea şefei SPCEP, Camelia Nicola, şi suspendarea, iar mai apoi – demiterea acesteia din funcţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucrurile se complică. Soluţie: desfiinţăm serviciul!

Avertizată că un conflict în instanţă pentru pretenţii şi reîncadrare pe funcţie va pune administraţia într-o postură dificilă, Olguţa Vasilescu a dispus desfiinţarea SPCEP, astfel încât, în cazul în care ar fi pierdut procesul, reclamanta să nu mai poată fi reangajată. Despre salariile restante nu se punea problema, fiindcă nu-i dădea primarul din buzunar, ci craiovenii.
Zis şi făcut, în iulie 2013, municipalitatea adoptă o hotărâre, prin Consiliul Local Municipal, potrivit căreia Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova, cu personalitate juridică, aflat în subordinea consiliului local, este transformat în Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, fără personalitate juridică şi inclusă în aparatul de specialitate al primarului Craiovei.
Totodată este modificată organigrama aparatului propriu al primăriei, moment în care dispare şi postul de director adjunct de la SPCEP, deţinut de fiica directorului economic al primăriei, Nicolae Pascu. Adică, doi iepuri dintr-o lovitură pentru Olguţa Vasilescu, care anihila doi oameni controlaţi de secretarul Nicoleta Miulescu şi apropiatul acesteia, directorul Pascu, eliberând totodată două locuri de conducere pentru protejaţii PSD.

Decizie-surpriză: angajarea în noua structură!

Cum era de aşteptat, ex-directoarea Camelia Nicola şi-a cerut drepturile în instanţă, adică, între altele – postul care considera că i-a fost abuziv luat şi drepturile salariale aferente. Procesul a fost pus pe rol în noiembrie 2013, iar pe 23 decembrie magistraţii au dat o soluţie care, din cunoştinţele noastre, este fără precedent în sistemul bugetar din Craiova. Astfel, potrivit soluţiei 9036 din 2013 a Tribunalului Dolj, reclamanta va fi reîncadrată pe funcţia deţinută ÎN CADRUL NOII STRUCTURI!  “Admite acţiunea formulată de reclamanta Nicola Camelia Antoaneta, în contradictoriu cu pârâta Instituţia Primarului mun. Craiova, având ca obiect anulare act administrativ, obligaţie de a face şi pretenţii. Dispune anularea Dispoziţiilor nr. 3417/03.06.2013, respectiv nr. 3547/10.06.2013. Obligă pârâta să o reîncadreze pe reclamantă pe aceeaşi funcţie publică de conducere deţinută anterior – Director executiv -, în cadrul noii structuri create prin HCL Craiova nr. 411/2013 (desfiinţarea SCPEP şi înfiinţarea Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor – n.r.), Direcţia de evidenţă a Persoanelor. Obligă pârâta să-i achite reclamantei drepturile salariale cuvenite, începând cu data de 08.04.2013 şi până la momentul reîncadrării efective în funcţie”, este soluţia pe scurt a instanţei doljene. Chiar dacă este supusă recursului, hotărârea demonstrează că acţiunile primarului Olguţa Vasilescu şi ale PSD sunt permanent susceptibile de ilegalitate, lovesc direct în vieţile oamenilor, producând efecte uneori ireversibile.

Desfiinţarea SPCEP, nelegală, dar… aplicabilă  

Consiliul Local Municipal Craiova a aprobat în iulie 2013, la propunerea primaului Lia Olguţa Vasilescu, hotărârea 411, prin care Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova, cu personalitate juridică, aflat în subordinea consiliului local, a fost transformat în Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, fără personalitate juridică. Municipalitatea a omis că fostul serviciu se afla şi sub coordonarea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, instituţie centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, căreia nu i-a cerut acceptul, pentru ca nu cumva să i se pună beţe în roate.
După cum precizam în acea perioadă în nouapresa.ro, în proiectul de desfiinţare a SPCEP nu se sulfa o vorbă despre OG 84/2001, în care sunt stabilite înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor şi care prevede că aceste structuri “sunt constituite prin reorganizarea compartimentelor de stare civilă din aparatul propriu al consiliilor locale şi a formaţiunilor locale de evidenţă a populaţiei din structura Ministerului Afacerilor Interne şi funcţionează în subordinea consiliilor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, cu sau fără personalitate juridică“.
Motivul pentru care directorii Olguţei au uitat să amintească OG 84 a fost tocmai că noul compartiment de evidenţă a persoanelor nu se mai afla în subordinea consiliului local, aşa cum prevedea actul normativ menţionat. A urmat o serie de contradicţii între Primăria Craiova şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date de la Bucureşti, însă, până la urmă, a rămas ca la Craiova, pentru că, pur şi simplu, fapta s-a comis, iar legea nu prevede sancţiuni sau posibilităţi de coerciţie.

Emiterea actelor de identitate, neclară, dar legală

Un alt efect al acţiunilor de restructurare politică ale Primăriei Craiova este ambiguitetea cadrului legal local în care sunt emise actele de identitate ale craiovenilor. Astfel, în vreme ce actele de stare civilă sunt emise de noua structură cu ştampila purtând denumirea acesteia, cărţile de identitate poartă tot ştampila Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, care nu mai există. Procedură care nu se mai întâlneşte nicăieri în ţară. Juriştii spun că acest lucru nu îi afectează pe posesorii noilor cărţi de identitate emise la Craiova, dar, pe de altă parte, nu pot prevedea rezultatul unui eventual litigiu pe tema legalităţii unui astfel de act, mai ales că nu au întâlnit până acum o astfel de cauză în instanţă. Evident, pentru că numai la Craiova se întâmplă ca o instituţie să elibereze documente cu ştampila alteia, care, mai mult, nici măcar nu mai există!

Precedente în demiterea angajaţilor din primărie

Tot în primăvara anului trecut, mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de taxe şi impozite a Primăriei Craiova au fost demişi în urma unor evaluări făcute pe genunchi – nici nu puteau altfel – de şefii direcţi, numiţi, la rândul lor, pe criterii politice. Rapoartele de evaluare fuseseră contrasemnate de directorii Ionel Petrescu şi Rodica Ţenea, primul remarcându-se, la transferul său de la Fisc, prin semnarea unor acte în calitate de director, deşi nu avea decât funcţia de consilier. Toţi angajaţii au obţinut în instanţă, la scurtă vreme, suspendarea deciziilor de concediere emise de primar în martie 2013, până la judecarea cauzelor pe fond. Cei mai mulţi au câştigat şi pe fond, la Tribunalul Dolj, însă deciziile sunt atacabile. Ca un paradox, toţi angajaţii demişi fuseseră evaluaţi cu “foarte bine” 10 luni din ultimul an de activitate, iar, de la venirea noilor directori aduşi de PSD, adică în ultimele două luni – cu nesatisfăcător! Un alt caz celebru a fost demiterea şefului Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu, la scurt timp de la mandatarea legislaturii Lia Olguţa Vasilescu. Încă de atunci administraţia PSD şi-a făcut cunoscute intenţiile: tăiem şi spânzurăm ce nu e al nostru, indiferent cum! La temeiul eliberării din funcţie a directorului Mateescu stătea un raport de râsul curcilor, în care se propunea demiterea directorului pentru că “nişte surse” din interiorul Poliţiei Locale afirmaseră că acesta îi făcuse anticampanie Olguţei Vasilescu! Mateescu a făcut imediat plângere prealabilă şi acţiune în instanţă, însă nu a mai fost nevoie de judecată, pentru că primarul a revenit imediat asupra deciziei.

Politica