sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Agheasma s-a luat în linişte la Craiova

Spre deosebire de alţi ani, craiovenii nu s-au mai înghesuit să ia apă sfinţită de la biserici, cu ocazia Bobotezei Domnului. Credincioşii au aşteptat liniştiţi să le vină rândul la butoiul cu agheasmă. În judeţ, manifestările tradiţionale, Aruncatul crucii în Dunăre sau Botezul cailor au făcut, ca în fiecare an, deliciul mulţimilor. Mai cu seamă în acest an, când temperatura a permis ca oamenii să zăbovească afară mai mult decât în anii precedenţi.

La bisericile din Craiova nu a fost aglomeraţie, ca în anii precedenţi, astfel că la ora 10, prin lăcaşurile de cult pe unde am trecut, era linişte.
Oamenii fie ascultau slujba, fie îşi umpleau sticlele cu agheasmă, fără a se îmbulzi.
La catedrala Sfântul Dumitru, unde a slujit Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, era mai înghesuială în biserică, decât afară. Credincioşii au ascultat mai întâi slujba, după care au aşteptat sfinţirea apei.

Este o sărbătoare importantă pentru noi. Am venit de dimineaţă la biserică, să ascult slujba, voi lua agheasmă şi voi merge acasă. Agheasma luată în ziua de Bobotează ajută la boli, dar este şi purtătoare de noroc în casă.
A spus o bătrână care aştepta sfinţirea apei

Policlinica Buna Vestire Craiova

În mai multe zone ale judeţului, ieri au avut loc diferite manfestări, devenite tradiţionale, de Bobotează. În localităţi aflate la malul Dunării, precum Calafat, Maglavit sau Cetate, oamenii coboară lângă apă, unde are loc slujba de Bobotează. După săvârşirea serviciului religios, o cruce este aruncată în Dunăre iar amatorii de senzaţii tari sar pentru a o aduce la mal. Cel care reuşeşte să pună mâna pe preţiosul trofeu este premiat de autorităţi, dar este privit de consăteni ca “protejat” de Divinitate pentru tot parcursul anului. Vremea frumoasă de afară a făcut ca la Calafat, Maglavit sau Cetate mii de oameni să asiste la manifestarea devenită deja o tradiţie în zonă.

În oraşul lui Nea Mărin, Băileşti, localnicii se strâng în centru, pentru a participa la un alt obicei care este atribuit Bobotezei: botezul cailor. De cel puţin 100 de ani dăinuie această manifestare, şi putem spune că nu ar putea fi Bobotează fără botezul cailor.Gospodarii îşi scot dimineaţa animalele din grajduri şi le pregătesc ca pentru o mare întrecere. După slujba care se oficiază în biserici, oameni şi animale sunt stropiţi cu apă sfinţită. Se spune că atât caii, cât şi stăpânii lor vor fi feriţi de boli sau accidente în anul următor. Au loc apoi curse de viteză şi este ales şi cel mai frumos cal.

Un alt obicei, întâlnit în mai multe comune ale judeţului, este păzitul fântânilor. Oamenii fac focuri mari şi stau de veghe toată noaptea, pentru ca duhurile necurate să nu le spurce apa. În timp, pentru că este aproape de Sfântul Ion, acest obicei a devenit însă motiv de petrecere pentru cei care păzesc şi de lângă fântâni nu lipsesc mesele cu fripturi şi sticle de băutură.

–––––
Procesiune de Bobotează la Severin

La Drobeta Turnu Severin, de Bobotează , preoţii şi credincioşii din municipiu au mers într-o procesiune solemnă spre portul dunărean. După încheierea Sfintei Liturghii, începând cu ora 11.00, grupurile de preoţi şi credincioşi au plecat în mod organizat către port.

Procesiunea a trecut mai întâi pe la Paraclisul Catedralei Episcopale, de unde s-au adăugat câteva sute de enoriaşi, alături de soborul de slujitori, în frunte cu ierarhul locului. Odată ajunşi în Port, credincioşii au luat  parte la slujba sfinţirii Aghewasmei Mari, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, într-un loc special amenajat. Cu acest prilej s-au sfinţit şi apele fluviului Dunărea.

Iulian Gogonea

Politica