sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Victor Mihalachi: „A venit momentul pentru o medalie olimpică!”

20 de ani de canoe are în spate Victor Mihalachi. După patru titluri mondiale și patru titluri europene, canoistul crede că a venit timpul pentru o medalie olimpică în proba de canoe dublu 1.000m.

Victor Mihalachi (30 de ani) va bifa la Tokyo cea de-a doua participare la Jocurile Olimpice, după ediția de la Londra, din 2012.

Mie îmi place să concurez, să fiu competitiv, pentru asta fac sport. Visul meu a fost să ajung la Jocurile Olimpice și să lupt pentru o medalie. Pentru mine este o sărbătoare, abia aștept să ajung acolo și să concurez cot la cot cu cei mai buni sportivi din lume”, a declarat Victor Mihalachi, cvadruplu campion mondial.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prima competiție de seniori, prima medalie de aur

Dacă Mihalachi este un obișnuit al competițiilor mari, Cătălin Chirilă va participa la Tokyo la prima sa ediție a Jocurilor Olimpice. Canoistul de 21 de ani este, însă, omul debuturilor perfecte. Anul acesta, la prima sa competiție de seniori, a cucerit medalia de aur la Jocurile Europene de la Minsk, alături de Mihalachi.

Pentru mine, o medalie olimpică ar fi super. La Campionatele Mondiale încă nu am cucerit medalie. Să sar direct de la Europene la Olimpiadă ar fi ceva de vis. Este nevoie de muncă eficientă, să facem barca să alunece foarte tare și să fim bine pregătiți fizic”, a spus Cătălin Chirilă, medaliat cu aur la Jocurile Europene.

Sfatul lui Mihalachi

Cătălin Chirilă se poate baza pe sfaturile mult mai experimentatului său coleg. Antrenamentul de astăzi va fi cheia performanței în cursa de canoe dublu 1.000 m de la Tokyo.

L-aș sfătui să fie foarte calm și să facă același lucru pe care l-am făcut la antrenamente. Acolo e doar un moment, practic tu culegi roadele anilor de muncă. El mă ajută cu entuzismul lui, pentru că e la început de drum. Dorința lui de a câștiga mă ține și pe mine în priză”, a fost de părere Victor Mihalachi, cvadruplu campion Mondial.

Titanii din canoe

Vâslesc 4.000 de kilometri pe an și sunt unii dintre cei mai puternici sportivi români. Mihalachi și Chirilă fac spectacol pe apă, dar și în sala de forță, la antrenamentele de CrossFit. Pregătirea fizică ocupă o parte extrem de importantă în viața canoiștilor. Mihalachi și Chirilă au dus antrenamentul în sala de forță la rang de artă și spun că își pot măsura puterea cu orice sportivi. Când vremea nu le permite să iasă pe apă, Mihalachi și Chirilă se întrec pe ergometru.

Cam 4.000 de km pe an vâslim. În mare parte, vâslim tot anul, doar o lună de zile facem pregătire fizică mai mult. Cei din disciplina noastră sportivă sunt atleți foarte puternici, cred că noi putem participa fără probleme la crossfit. Ne pregătim foarte mult fizic, facem forță, alergări, bicicletă, schi fond. Orice ne poate mări performanța, facem și noi”, a declarat Victor Mihalachi, cvadruplu campion mondial.

20 de ani de la ultimele medalii olimpice

Ultimele medalii olimpice cucerite de România în probele de canoe datează din 2000, de la ediția de la Sydney, când canoea de dublu formată din Florin Popescu (actualul antrenor al lui Victor Mihalachi și al lui Cătălin Chirilă) și Mitică Pricop a obținut titlul olimpic pe distanța de 1.000m și medalia de bronz pe distanța de 500m.

Sports-net Group

Politica