vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A murit solista trupei Roxette

Cântăreața Marie Fredriksson, membră a trupei Roxette, a murit la vârsta de 61 de ani, după o lungă suferință. Potrivit unui comunicat al managerului său, citat de BBC, decesul a survenit după o luptă de 17 ani cu cancerul.

Marie Fredriksson s-a născut în localitatea Össjö, fiind cea mai mică din cei cinci copii. Familia s-a mutat mai târziu în micul orăşel Östra Ljungby, unde părinţii îşi găsiseră de muncă. Interesul ei pentru muzică a crescut în anii adolescenţei când i-a descoperit pe deja consacraţii Joni Mitchell, The Beatles şi Deep Purple. La 17 ani, s-a înscris la un liceu de muzică şi a început să performeze în cadrul teatrului local, potrivit Agerpres.

În 1989, Roxette a avut, în SUA, un neaşteptat succes cu ”The look”. Aproape peste noapte, Fredriksson şi Gessle s-au văzut transformaţi din doi cântăreţi suedezi în artişti internaţionali care au început să-şi promoveze muzica în turnee, vânzând milioane de copii şi primind numeroase premii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marie Fredriksson s-a întors la cariera ei solo, în 1992, înregistrând albumul ”Den ständiga resan” (”The Eternal Journey”). Albumul a fost auto-portretul său muzical, fiind scris ca un jurnal, cu melodii personale conţinând melodii despre viaţa ei, sentimente şi relaţii, potrivit www.dailyroxette.com. Melodia ”Ett enda liv” a avut ca subiect sinuciderea unui bun prieten al cântăreţei.

În 2002, Marie Fredriksson a fost diagnosticată cu tumoare pe creier, care s-a dovedit a fi malignă. A fost operată şi a îndurat luni de zile de chimioterapie şi radioterapie, pierzându-şi în cele din urmă capacitatea de a citi şi număra, vederea i-a fost afectată, precum şi o serie de mişcări ale părţii drepte a corpului. La şase luni de la diagnostic, ea şi soţul său au început să lucreze la primul său album în limba engleză. Marie a dat numele albumului – ”Change” (2004).

În octombrie 2005, cântăreaţa spunea că ”au fost trei ani extrem de dificili”, declarând ulterior într-un interviu cu Jens Peterson publicat în ”Aftonbladet” că este sănătoasă. „Nu mai urmez nici un tratament”, notează www.dailyroxette.com.

Marie Fredriksson şi Per Gessle s-au reunit la 23 octombrie 2009, susţinând un concert la Night of the Proms. În 2010, Roxette s-a reîntors pe scena muzicii susţinând un mini turneu în Europa. Primul turneu al formaţiei după aproape 15 ani a început în martie 2011. Un nou single ”She’s Got Nothing On (But The Radio)” a fost lansat în ianuarie 2011 şi un nou album ”Charm School” a fost lansat la 11 februarie 2011. Turneul de promovare al albumului ”Charm School” a avut un mare succes continuând până la sfârşitul lui 2012. În martie 2012, a fost lansat noul album Roxette – ”Travelling”, fapt care a coincis cu noul video şi single ”It’s Possible”.

În 2007 a cântat în patru piese de pe albumul soţului său, ”A family affair”.

Marie Fredriksson a lansat în 2013, un nou album, intitulat ”Nu!”. În 2015 şi-a lansat volumul autobiografic ”Kärleken till livet” (”Love for Life”) scris împreună cu autoarea Helena von Zweigbergk, potrivit www.dailyroxette.com.

În aprilie 2016, în urma recomandărilor medicale primite de Marie Fredriksson, ultima parte a turneului european dedicat celor 30 de ani de activitate a formaţiei a fost anulat. În iunie 2016 a fost lansat un nou album Roxette ”Good Karma” primul single de acest album fiind ”It Just Happens”.

Marie Fredriksson a găsit resurse să treacă peste momentele dificile din 2016 şi a lansat la 30 mai 2017, pentru prima dată, o melodie jazz, alături de doi muzicieni suedezi ai genului, Magnus Lindgren (saxofon) şi Max Schultz

Politica