joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oamenii străzii cresc timpul de aşteptare la UPU

Persoanele fără adăpost care ajung în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova sunt una dintre cauzele pentru care pacienţii sunt nevoiţi să aştepte cu orele până să fie consultaţi. Problema a fost ridicată de dr. Luciana Rotaru, medic şef UPU Craiova, în comandamentul de iarnă întrunit la Prefectura Dolj.

UPU este în continuare în proces de renovare, reabilitare, nu ştim când o să se termine. Prin urmare, spaţiile noastre sunt şi aşa amputate, aşa încât în ceea ce priveşte posibilitatea de primire a pacienţilor cazuri sociale este o problemă. Toate cazurile sociale sunt aduse, întotdeauna, numai la Urgenţa Spitalului 1, cu toate că în Craiova sunt câteva unităţi sanitare care toate pot primi cazuri sociale, nu e vorba de specificul spitalului aici. Acel pacient se găseşte la spital în principal pentru că nu are adăpost, nu pentru că este o urgenţă medicală, prin urmare ei se pot deplasa la oricare dintre unităţile medicale care sunt deschise şi efectuează program în acel moment. În al doilea rând, locurile de cazare pentru pacienţii fără adăpost sunt întotdeauna foarte puţine. Centrele medicale sau medico-sociale, chiar dacă au locuri nu primesc aceşti pacienţi din motivul că foarte mulţi dintre ei nu au acte, nu sunt identificaţi, motiv pentru care ei rămân cu săptămânile ca să nu mai spunem cu lunile. Noi, acum, nici nu a venit iarna şi avem pacienţi de câteva luni care stau în urgenţă şi nu au fost încă preluaţi de vreun centru social. Şi asta este o problemă serioasă. Dacă din 20 de paturi pe care noi le avem şi unde trebuie să vedem 300 de pacienţi pe zi avem 4-5 blocate permanent cu aceşti oameni care n-au cum să stea în hol, stau în pat, atunci, dintr-o dată, timpii de aşteptare se duc cu mult peste două-trei ore”, a declarat dr. Luciana Rotaru.

Pe timp de iarnă, timpii de aşteptare cresc şi mai mult.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acum vor veni pacienţi cu fracturi, unde nu este vorba atât de gravitate cât despre faptul că până se întăreşte ghipsul, o oră-o oră şi jumătate stă pe targă. Atunci iar ne lungim cu timpii. Dacă se poate rediscuta această alocare a cazurilor sociale şi modul în care ele sunt preluate către centrele medico-sociale ar fi minunat”, a mai precizat Rotaru.

Prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu, le-a solicitat responsabililor să ducă pacienţii şi la celelalte spitale, şi a precizat că Prefectura va trimite înştiinţări către spitale și centrele sociale.

Politica