marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Atenţie la pesta porcină şi trichineloză

Doljenii se pregătesc să înceapă sacrificarea porcilor pentru Crăciun, iar medicii sanitar veterinari avertizează că pesta este în continuare prezentă în judeţ. În plus, este important, spun specialiştii, ca oamenii să nu uite să facă examenul trichineloscopic la carnea de porc pe care vor să o consume.

În ceea ce priveşte pesta porcină, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj spun că sunt în continuare focare active în judeţ.

„În acest an, avem 438 probe pozitive la porcul domestic și 27 probe pozitive la mistreți. După cum știți, evoluția pestei porcine africane a fost destul de dură, am avut 237 focare declarate. Până la această oră, am stins 173 focare și mai sunt active 63. Am diagnosticat noi focare în localitățile Goiești, Șimnicul de Sus, Vârvoru de Jos, Ciutura și localitatea Drănic. În toate aceste locații s-au descoperit mistreți pozitivi. Mistreții au migrat din zina câmpurilor cu porumb, în păduri și îi găsim morți în aceste zone”, a declarat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cum perioada sacrificării porcilor pentru Crăciun se aproapie, reprezentanţii DSVSA Dolj avertizează şi cu privire la trichineloză, afecţiune contactată de om prin consumul de carne parazitată de porc, consumată crudă sau insuficient preparată termic.

„După cum știți, vine Crăciunul, iar noi recomandăm cetățenilor să cumpere carne de porc din unități autorizate, să nu cumpere chilipiruri de la colț de stradă. Cei care sacrifică în gospodărie porcii să meargă la medicul veterinar, să recolteze probe de mușchi intercostal și examenele trichineloscopice se vor efectua la toate cabinetele veterinare din fiecare localitate”, a mai afirmat Andrei Butaru.

 

Luiza Ceauşu

 

Politica