vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aproape 700 de deținuți, eliberați din Penitenciarul Târgu-Jiu în decurs de doi ani

Administrația Națională a Penitenciarelor a făcut public un bilanț care rezultă că, până la începutul lunii octombrie, 21.409 de condamnați au fost puși în libertate, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017.

Se pare că și din Penitenciarul Târgu-Jiu au fost eliberați aproximativ 700 de deţinuţi. Peste 300 dintre aceștia au părăsit închisoarea anul trecut, iar aproape 400 au ajuns în libertate în primele șase luni ale anului 2019.

„În perioada 19 octombrie 2017 – 6 august 2019, au fost puși în libertate 768 de deținuți, 763 beneficiind de prevederile Legii nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. În această perioadă, dintre persoanele liberate beneficiare ale prevederilor Legii nr. 169/2017, din punctul de vedere al infracțiunilor săvârșite, vă exemplificăm: 47 persoane au executat pedepse privative de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de omor, 32 pentru tentativă de omor, 144 pentru săvârșirea infracțiunilor de furt / furt calificat, 48 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 63 pentru viol / tentativă de viol, 9 pentru trafic de persoane, 16 pentru ultraj”, a declarat Lavinia Lupu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Punerea în libertate a deținuților se face la expirarea duratei pedepsei închisorii, la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus liberarea condiţionată.

„Menționăm că punerea în libertate se dispune, de îndată, la expirarea duratei pedepsei închisorii, la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus liberarea condiţionată, precum şi la orice altă dată hotărâtă de organele judiciare competente, în situaţiile anume prevăzute de lege, administrația așezământului de deținere îndeplinind obligațiile prevăzute de reglementările legale în materie. Totodată, în ceea ce privește aplicarea instituției complementare a liberării condiționate, precizăm că aceasta presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiții strict și limitativ prevăzute de lege, admiterea liberării condiționate implicând formarea convingerii instanței cu privire la însușirea de către persoana condamnată a unui complex de valori sociale necesare subzistenței în societate, în condiții de legalitate”, se mai precizează în comunicatul transmis de ANP.

Legea recursului compensatoriu a fost adoptată pe 9 mai 2017 și a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017.  În prima zi au fost puși în libertate 529 de deţinuţi, la nivel naţional, scrie gorjeanul.ro.

Politica