vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Faceți cunoștință cu BUHA

Dragi prieteni ai muzeului,

Vă invităm să faceți cunoștință cu BUHA (Bufnița Mare)/OWL – BUBO BUBO

Mai multe despre Buhă și păsările răpitoare de o frumusețe sălbatică, puteți afla de la specialiștii Secției de Științele Naturii (str. Popa Șapcă nr. 7), prin intermediul ghidajelor tematice oferite de marți până duminică între orele 09.00-17.00 (ultimul vizitator intră la ora 16.30).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Stiați că⁉️
Buha este cea mai mare pasăre răpitoare de noapte din întreaga Europă, din familia strigidelor, cu penajul de culoare brun-roșcată, cu dungi negricioase, cu capul mare și ochii portocalii mari, cu smocuri lungi de pene pe cap. Este o pasăre sedentară, răspândită în aproape toată Eurasia. Trăiește mai ales în locurile sălbatice, departe de așezări omenești – în ținuturi stâncoase cu pante abrupte și ravene, peșteri, păduri deschise cu copaci răzleți sau crânguri (evită pădurile dese), taiga, stepe împădurite, văile râurilor cu defileuri, cariere acoperite de vegetație.
Buha mare – Bubo bubo, este de fapt specia de bufniță cea mai mare de la noi și din Europa, fiind întrecută doar de huhurezul bărbos, care se întâlnește mai mult în Asia și America de Nord. Buha mare de la noi are o înălțime de 70 cm, însă anvergura aripilor ajunge la 170 cm, făcând din această pasăre o apariție destul de înfricoșătoare.
În cultura populară, în Africa, America, Orientul Mijlociu și Europa, inclusiv în spațiul cultural românesc există unele superstiții despre bufnițe, potrivit cărora aduce ghinion să vezi o bufniță la lumina zilei; cântecul bufniței prevestește nenorocirile, prin vaierul său lugubru, iar atunci când bufnița cântă pe casă, se spune că va muri cineva din familie.
Pe de alta parte, în hinduism, bufnița este asociată zeiței Lakshmi, divinitate a prosperitatii, norocului, fertilitatii si generozitatii, iar grecii asociau cucuveaua cu intelepciunea, considerand-o pasarea Atenei (zeita intelepciunii, in panteonul grec). Urmele acestei conceptii mai supravietuiesc in bufnita-personaj intelept, care da lamuriri si sfaturi bune, o imagine ce apare mai ales in povestile si desenele animate pentru copii.

Muzeul Olteniei

Politica