vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SCJU Craiova, de interes în campanie electorală

Deputatul USR de la Cluj, Emanuel Ungureanu, a venit astăzi în Craiova să vadă ce nereguli găseşte la Spitalul Judeţean de Urgenţă. A filmat baia de la UPU, unde, susţine el, este mizerie. Apoi a filmat personalul de la curăţenie cărând deşeurile printre pacienţi, dar şi grămezile de moloz din spatele spitalului.

https://www.facebook.com/Emanuel.Ungureanu.USR/videos/1024844141188502/UzpfSTcxOTE2Nzg1MzoxMDE1NjUyNTY3ODQ0Mjg1NA/

Infirmierele Spitalului Județean Craiova, astăzi, în jurul orei 8.30, atunci când se aglomerează căile de acces în spital, transportă simultan deșeurile menajere și cele toxice, printre bolnavi, ÎNCĂLCÂND ORICE NORMĂ DE IGIENĂ!

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este inutil să vă spun că Direcția de Sănătate Publică Dolj are birourile chiar în corpul de cladire a Spitalului Județean Craiova!

Demisia, nenorociților!”, a scris deputatul, între altele, pe facebook.

Problema transportului deşeurilor este una reală, însă spitalul nu a fost conceput, la construirea lui, cu lift separat pentru aceasta. 

Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, gunoiul este scos din spital pe căile de acces laterale, dar pentru că se renoveaza holul central, pacienţii şi aparţinătorii folosesc şi ei aceste zone.

În ceea ce priveşte molozul din curtea unităţii medicale, managerul SCJU Craiova, doctorul Eugen Georgescu, spune că provine de la lucrări.

Deşeurile sunt de la etajele 3 şi 4 unde se fac renovări şi bineînţeles că vor fi ridicate”, ne-a declarat Georgescu.

Ieri şi liberalii doljeni s-au arătat interesaţi de SCJU Craiova, aceştia vorbind într-o conferinţă de presă despre lipsa căldurii. Conducerea spitalului spune însă că se înlocuiesc pompe de căldură care trebuiau schimbate de acum 10 ani şi care acum nu au mai pornit. Lucrările ar urma să înceapă în această săptămână.

 

Deputatul USR a prezentat în faţa unor jurnalişti un raport al ministrului Sănătăţii care, spune el, că a fost ascuns până acum, în urma unor controale făcute anul trecut în SCJU Craiova.

Reamintim însă că SCJU Craiova a şi fost amendat atunci pentru neregulile constatate. 

Vezi stire aiciSJU CRAIOVA, AMENDAT PENTRU MIZERIA DE LA TERAPIE INTENSIVĂ

„Am avut un control în ultima perioadă la Spitalul Judeţean din Craiova pentru verificarea modului de desfăşurare şi respectarea normelor sanitare la nivelul Secţiei de Terapie Intensivă. În urma acestui control au fost date amenzi, amenzi pe persoane, de 43.500 de lei. Mai mult decât atât, peste 30 de zile echipa de control va merge din nou la Spitalul din Craiova la Terapie Intensivă, pentru că acolo ne-au fost semnalate nişte probleme care s-au confirmat din păcate şi care au fost verificate. Prin urmare, amenzile au fost substanţiale. În primul rând probleme igienico-sanitare, (…) adică curăţenia. (…) Nu există toate spaţiile componente ale unui serviciu de anestezie pentru terapie intensivă şi vorbim despre un spital precum Craiova. (….) Nu se respectă suprafeţele de pat, nu există rezerve pentru izolarea pacienţilor cu boli cu potenţial endemic, pentru pacienţii care au infecţii. O parte din echipamentele frigorifice erau degradate fără să existe o monitorizare a temperaturii şi o evidenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei acestora. (…) La majoritatea saloanelor nu se efectuează dezinfecţia. (…) Nu există protocoale de lucru privind metoda de dezinfectare de suport. (…) Registru de dezinfecţie nu respectă în totalitate prevederile ordinului ministrului Sănătăţii în ceea ce priveşte înscrierea soluţiei, data şi ora preparării, lucru foarte important”, spunea fostul ministru al Sănătăţii. Sorina Pintea, în decembrie 2018, după controloalele menţionate de deputatul USR.

Poziţia oficială a conducerii SCJU Craiova

„Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova se afla in plin proces de reabilitare, modernizare si inlocuire a echipamentelor uzate. Unitatea de Primiri Urgente se afla si ea intr-un proces de reabilitare si extindere pentru a putea satisface mai bine cerintele pacientilor care se prezinta de urgenta la spital. Procesul de reabilitare a spitalului, se realizeaza din fonduri europene alocate pentru proiectele de reabilitare a infrastructurii sanitare si face parte din Programul Cadrul de Conformare, anexa a Autorizatiei sanitare de functionare a spitalului. Datorita acestor lucrari, circuitele deseurilor au suferit modificari, cu aprobarea Serviciului Supraveghere si Prevenire a Infectiilor asociate Asistentei Medicale. Acest circuit nu intersecteaza circuitul pacientilor si nici pe cel al vizitatorilor, deoarece respecta programul de vizita a bolnavilor. De aceea este recomandat ca apartinatorii sa respecte cu strictete programul de vizita.

In ceea ce priveste vestiarele angajatilor spitalului, locatia acestora urmeaza sa intre intr-un amplu proces de reabilitare cu fonduri de la Consiliul Judetean Dolj, în a carui proprietate se afla cladirea spitalului.. Acesta lucrare este prevazuta a incepe in anul 2020, dupa reabilitarea nodului central al spitalului. In felul acesta se va putea finaliza lucrarea de renovare si reabilitare a celui mare mare spital de urgenta din Oltenia. Mentionam faptul ca aceste vestiare sunt incluse in programul de curatenie interna a spitalului, dar nerespectarea de catre personalul sanitar a normelor de igiena si curatenie este prevazuta cu sanctiuni in Regulamentul de Ordine Interioara.

Deseurile rezultate din dezmembrarea/dezasamblarea echipamentelor casate, precum si elementele de mobilier inlocuite cu ocazia reabilitarii si modernizarii sectiilor spitalului sunt depozitate temporar in curtea spitalului.

In baza HG 841/1995 Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova a organizat licitatie publica pentru valorificarea acestor deseuri. Licitatia a fost adjudecata de o firma, dar contractul cu aceasta nu a putut fi semnat de catre spital deoarece s-a constatat ca aceasta a prezentat o declaratie pe propria raspundere ce s-a dovedit a fi falsa, cu privire la absenta datoriilor la bugetul de stat. Ca urmare s-a anulat si s-a initiat o noua licitatie, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Mentionam ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova este institutie publica, iar conducerea acestuia doreste o transparenta totala, atat a planului de management, cat si a deciziilor ce implica activitatea medicala.” – Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova

Politica