joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A început ziua votului pentru românii din țară

A început ziua votului pentru românii din țară și a treia zi pentru cei din străinătate, aproape 19 milioane de alegători fiind așteptați să-și aleagă favoritul dintre cei 14 candidați care participă la primul tur al alegerilor prezidențiale. Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale 2019 vor fi cele de tip exit poll, la ora 21.00, trei case de sondare fiind acreditate pentru acest scrutin: IRES, Curs și Avangarde.

În doar 20 de minute de la deschiderea urnelor, în țară votaseră deja 102.000 de români, scrie hotnews.ro

Ministrul de Interne Marcel Vela, noul ministru al Educației, Monica Anisie, și primarul general al Capitalei Gabriela Firea, au votat imediat după deschiderea secțiilor de vot.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Marcel Vela a spus că, ”din respect pentru cei care acum 30 de ani și-au sacrificat viața ca noi, românii, să avem astăzi acest drept îi invit să voteze, indiferent de opțiunea lor. Este până la urmă nu este doar un drept în amintirea lor, este chiar o obligație morală”, a declarat Marcel Vela, după vot.

„Mi-aș dori o Românie frumoasă, o Românie prosperă în care fiecare să-și găsească un loc care să le aducă mulțumire sufletească. Vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat și Firea.

La alegerile prezidențiale 2019, în cursă s-au înscris 14 candidați. Aceștia sunt, în ordinea care apar pe buletinele de vot: Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici – independent, Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu – independent.
Pe 10 noiembrie are loc primul tur al alegerilor prezidențiale 2019, iar dacă niciunul dintre cei înscriși în cursa pentru Cotroceni nu întrunește majoritatea voturilor exprimate, potrivit rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Central, primii doi clasați se vor vor confrunta îl al doile tur de scrutin, pe 24 noiembrie.

 

Secțiile de votare din țară și străinătate se deschid la ora locală 7.00 și se închid la 21.00. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale 2019 se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România la alegerile prezidențiale 2019.

La alegerile prezidențiale 2019, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua votului inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii care în ziua alegerilor prezidențiale 2019 se află în localitatea de domiciliu pot vota doar la secțiile de votare la care sunt arondați. În cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, pot vota la orice secție de votare.

Primele rezultate la alegerile prezidențiale 2019 vor fi cele de tip exit poll, la ora 21.00.

Politica