vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

DSV despre adăpostul „Măriuţa”: „Nu avem intenţii criminale”

Aproape 600 de animale, în mare parte câini, sunt îngrijite în adăpostul „Măriuţa”, din Desa, Dolj. Un adăpost ce aparţine unor oameni care şi-au dorit să protejeze aşa cum pot animale abandonate de alţii. Adăpostul nu are autorizaţie de funcţionare, proprietarii spunând că este nevoie în continuare de investiţii, iar banii primiţi din donaţii abia ajung pentru hrana animalelor. Acum, Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Dolj vrea să le închidă adăpostul, spun cei care îngrijesc animalele, temându-se că dacă acest lucru se va întâmpla, câinii vor fi eutanasiaţi. Cei de la DSV susţin însă că nu au „intenţii criminale” şi că îi aşteaptă, în continuare, pe proprietari, cu documentele la autorizare.

Adăpostul de la Desa este deţinut de Asociaţia „Măriuţa”, a cărei preşedintă este Daniela Popovici. Femeia are în grijă peste 500 de caini, 40 de pisici, 7 cabaline, nutrii, iar pentru a le îngriji apelează şi la sprijinul donatorilor.

De curând, femeia a reclamat faptul că Direcţia Sanitar Veterinară vrea să închidă adăpostul pentru că nu are autorizaţie: „DSV-ul vrea să ne închidă adăpostul pe 29 Octombrie, deși am făcut mulți pași pe drumul spre autorizare și am manifestat mai mult decât bunăvoință și disponibilitate în comunicare. Avem țarcuri extrem de spațioase și solide, cățeii arată superb și sunt microcipați/sterilizați/vaccinați, avem contract cu un medic veterinar și cu societatatea Biohazard, am construit un depozit pt. hrană și o sală de carantină…

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am început turnarea unei alei de ciment, dar nu am putut să o terminăm, din lipsa de fonduri. La donațiile mici pe care le primim, avem de ales între hrănirea animalelor și îmbunătățirile din adăpost. Promisiunile nerespectate și urările de sănătate și respect nu ne-au ajutat”.

Încercând să prevină acest lucru, iubitorii de animale, temându-se că animalele vor ajunge în adăposturile publice, iar apoi vor fi eutanasiate, au făcut şi o petiţie on-line care până acum a strâns circa 3.000 de semnături.

Reprezentanţii DSV Dolj spun însă că nu vor să închidă adăpostul.

„Nu avem intenţii criminale. Şi nouă ne pare rău de aceste animale, însă adăpostul nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare. Doamna (n.r. – Daniela Popovici) ştie ce trebuie să facă pentru a intra în legalitate. Avem mai multe reclamaţii, inclusiv legate de miros. În plus, ne temem de izbucnirea vreunui focar de rabie şi nu numai. Din toţi câinii care sunt acolo, 100 figurează în sistem ca vaccinaţi. Într-adevăr sunt costuri, dar trebuie să ne gândim şi la sănătatea populaţiei. Am dat un nou termen pentru intrarea în legalitate. O aşteptăm pe doamna să vină să ne arate că face paşii necesari pentru autorizare”, a declarat dr. Costică Retea, directorul adjunct al DSV Dolj.

Daniela Popovici a deschis adăpostul „Măriuţa” în 2017, cu banii strânşi după ce a muncit în afara graniţelor ţării. Pentru a aduce adăpostul la standardele necesare pentru autorizare, dar şi pentru a putea îngriji în continuare animalele, are nevoie de ajutor.

„Vă aștept, dragii mei să vă alăturați mie și copiilor mei necuvântători, să creăm o viață decentă celor din adăpost, să promovăm adopția responsabilă a animalelor ca să putem salva altele. Orice donație cât de mică ajută”, spune Daniela Popovici.

Pentru donaţii:

Asociația pentru Protecția Animalelor „Măriuța”

BRD Bank

IBAN Ron: RO63BRDE170SV37819291700

IBAN Euro: RO18BRDE170SV40406211700, SWIFT code: BRDEROBU, BIC code: BRDE

Paypal: [email protected]

Politica