joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

După acuzaţii de rasism: „Justiția va da verdictul, iar noi nu suntem haiduci”

Managerul Filarmonicii „Oltenia” din Craiova apare din nou în atenţia publică fiind criticat pentru modul în care se comportă. De această dată este acuzat de xenofobie şi rasism şi ameninţare, fiind depusă o plângere împotriva sa.

Cel care a făcut-o este Romeo Tiberiade, preşedintele Partidei Romilor PRO EUROPA Sucursala Dolj. În urmă cu câteva zile acesta afirma, pe pagina personală de facebook: „Eu vreau respect și respect oamenii, instituțiile, legile.
Un om care reprezintă o instituție de cultură importantă a Craiovei m-a atacat verbal: M-A ÎNJURAT, M-A AMENINȚAT CU BĂTAIA ȘI M-A JIGNIT. Este Gabriel Zamfir, managerul Filarmonicii Oltenia.
Nu vreau să pătez imaginea Craiovei și a Filarmonicii. Port un respect deosebit familiei acestui individ. Presa a mai relatat despre derapajele sale. Eu vreau să vă spun că nu am căutat să îmi fac singur dreptate. Eu, țiganul care luptă pentru educație, AM APELAT LA INSTANȚELE JUDECĂTOREȘTI, pentru că VREAU RESPECT PRIN MODUL CORECT DE A TRANȘA O PROBLEMĂ SOCIALĂ.

Am înțeles că fiind cetățean român de etnie romă, șansa de a-mi găsi un loc onorabil în societate este dată de educație. Încerc în fiecare zi să îi sfătuiesc pe toți cei pe care îi reprezint, să aibă grijă cum se comportă, să fie civilizați, să respecte legile statului român și să își ducă la școală copiii.
Este regretabil că un om de cultură amestecă arta și managementul cu anumite fapte care nu fac cinste nimănui.
Nu mă cert în public, nu cerșesc respect. Încerc să fiu eu însumi și de aceea, dreptatea o caut numai pe cale legală.
Indiferent de verdictul instanței, eu nu voi apela niciodată la violența verbală sau fizică. Vreau să fiu demn în fața tuturor, cu încredere deplină în ceea ce înseamnă a ne respecta între noi. Când se întâmplă să greșesc, regret și încerc să repar. Dar mai presus de toate, iubesc oamenii, îi respect și cer respect. Și am încredere în lege. Cu respect, Romeo Tiberiade”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După aceste afirmaţii, mai mulţi romi s-au supărat, unii dintre ei trecând la ameninţări verbale. Cel acuzat a reacţionat tot pe facebook: „Mă uitai p-aci pe facebook şi văzui mulţi „zmei” şi „haiduci” şi mă gândii să beau un pahar de vin în „cinstea” lor”.

Pentru a evita orice fel de conflict, Tiberiade a revenit: „Justiția va da verdictul, iar noi nu suntem „haiduci”, Vă mulțumesc tuturor celor care ieri mi-ați arătat susținere publică și în privat. Fac un apel, să lăsăm violența verbală și de orice natură deoparte.
Cu ani în urmă m-am rupt de ceea ce însemna răzbunare și am mers la Facultatea de Drept. Vă rog, înțelegeți că eu vreau respect, respectând legea și îndemnând pe toată lumea să facă așa.
Domnule individ, nu suntem haiduci. Îmi era ușor să îmi fac dreptate singur, dar mă coboram la nivelul matale. Se poate? În ziua de azi chiar și în Fața Luncii găsim domnia legii din statul român. „Unde-s pumnalele, unde-s pistoalele, unde sunt flintele haiducilor” a rămas doar un cântec, adică o fărâmă de cultură, de artă. Am primit mesaje și telefoane de la angajați ai Filarmonicii. Vă spun numai că am fost îngrozit de ce am aflat. Vă felicit pentru curaj, oameni buni.
Imaginea Craiovei și a lumii culturale nu trebuie pătate”.

Marţi seara, comitetul director al Partidei Romilor Pro Europa Dolj a organizat o întâlnire, cu reprezentanţi ai romilor din oraş, întâlnire la care a participat şi un reprezentant al Secţiei 2 Poliţie Craiova, pentru discuţii legate despre legi şi aplicarea lor în situaţii ca cele de mai sus. Practic, celor prezenţi li s-a transmis că există legi care trebuie respectate de toţi cetăţenii şi că nu este cazul ca oamenii să îşi facă singuri dreptate.

Politica