joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Înalta Curte vrea să sesizeze Justiția europeană în dosarul Darius Vâlcov

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ridicat din oficiu, marţi, în procesul lui Darius Vâlcov, o posibilă sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale pe completurile specializate în cazuri de corupţie, potrivit Agerpres.

Marţi, în dosarul de corupţie în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, avocaţii intenţionau să ridice o excepţie de nulitate absolută, urmând să ceară ca acest dosar să fie trimis spre rejudecare, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale privind completurile specializate, scrie hotnews.ro

Preşedintele completului a pus însă în discuţie sesizarea CJUE cu patru întrebări preliminare pentru pronunţarea unei hotărâri în legătură cu aplicarea deciziei Curţii Constituţionale.

Practic, Instanţa supremă doreşte să întrebe CJUE dacă deciziile Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, judecătorii români doresc să afle dacă tratatele şi deciziile UE se opun adoptării unei decizii de către Curtea Constituţională privind compunerea completurilor de judecată.

Avocaţii au primit termen până pe data de 17 octombrie pentru a depune opiniile lor cu privire la sesizarea CJUE.

Dacă instanţa va decide să sesizeze CJUE, procesul lui Darius Vâlcov se va suspenda.

De asemenea, se vor suspenda toate dosarele care ar trebuie rejudecate în baza deciziei CCR.
Ultimul termen în dosarul lui Darius Vâlcov, ajuns la un complet de 5 judecători, a avut loc la instanța supremă în 17 septembrie, când magistrații au amânat judecarea invocând că CCR nu a motivat decizia privind completurile specializate. Următorul termen a fost stabilit pentru 15 octombrie.

Între timp, Curtea Constituțională a publicat, în 10 octombrie, motivarea deciziei din 3 iulie prin care a constatat că completurile de 3 judecători de la instanța supremă au fost constituite nelegal. Potrivit CCR, dosarele care au fost judecate la fond de un complet de 3 judecători și care sunt în faza de apel la completurile de 5 judecători ar urma să fie rejudecate de completuri specializate în infractiuni de corupție.

În aceste condiții, procesul lui Darius Vâlcov este la un pas de rejudecare.

În 9 septembrie, magistrații instanței supreme au amânat, tot în așteptarea motivării deciziei CCR, dosarul Turceni-Rovinari, în care sunt judecați Victor Ponta și Dan Șova. Aceeași decizie a fost luată și în procesul în care fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, fugar în Serbia, este acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar al Ploieștiului Iulian Bădescu.

În 3 iulie, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict între Parlament pe tema completurilor specializate pe corupție de la instanța supremă și a anunțat că vor fi rejudecate toate dosarele de la Înalta Curte soluţionate în prima instanţă până în ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

În 3 iunie, la câteva zile de la încarcerarea lui Liviu Dragnea, Darius Vâlcov a demisionat din funcția de consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă. Demisia nu a fost una surprinzătoare, în condițiile în care Vâlcov este unul dintre oamenii cei mai apropiați lui Liviu Dragnea, iar după condamnarea fostului lider al PSD aceștia au fost înlăturați pe rând din funcții.

Politica