sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Când începe vaccinarea antigripală?

Vaccinarea rămâne cea mai importantă metodă de prevenire a gripei, spun medicii. Deocamdată, în Dolj, nu se face vaccinare antigripală gratuită. Primele doze de vaccin sunt aşteptate astăzi la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Dolj, doctorul Ştefan Popescu, este vorba despre o primă tranşă de 17.000 de doze de vaccin, din cele 53.000 solicitate. Acestea vor ajunge însă la medicii de familie, pentru a fi administrate doljenilor, abia săptămâna viitoare.
„A fost introdusă serializarea medicamentelor şi trebuie să scanăm fiecare doză de vaccin. Prin acest proces ne asigurăm că nu sunt medicamente contrafăcute. Bine, acum nu este cazul, dar procedura trebuie făcută. Abia după ce se va încheia această etapă vom putea să le distribuim medicilor de familie. Estimăm că serializarea se va încheia în trei zile”, ne-a declarat Ştefan Popescu.
În ceea ce priveşte restul dozelor de vaccin, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj a precizat că, din experienţa anilor trecuţi, acestea ar urma să fie livrate săptămânal.
Anul trecut, s-au vaccinat 46.000 de doljeni.
„Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc de complicaţii datorate gripei şi pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane, care beneficiază de vaccinare gratuit prin cabinetele medicilor de familie: persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani”, arată specialiştii în sănătate publică.
Aceştia mai precizează că, în afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii la preţuri accesibile.

Politica