sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Iohannis, consultări în formulă restrânsă pentru desemnarea noului premier

Președintele Klaus Iohannis este pe ultima sută de metri în procedura de nominalizare a unui nou prim ministru, funcție pentru care favorit este Ludovic Orban. Astăzi ar urma să aibă loc la Cotroceni o nouă rundă de consultări, de această dată în formulă restrânsă.

Iohannis a anunțat, joi după-amiază, după consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare, de la care PSD a lipsit, că luni sau cel târziu marți va desemna un prim-ministru, el spunând că este nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, de tranziție, și că este destul de clar că ne îndreptăm spre guvern PNL sau în jurul PNL, potrivit hotnews.ro

Din punct de vedere al componenței politice, prima variantă, și cea mai probabilă, este a unui guvern monocolor. A doua variantă este o echipă PNL-PMP, potrivit unor surse din partid, liberalii fiind dispuși să dea partidului condus de Eugen Tomac două ministere.

Condițiile partidelor

Policlinica Buna Vestire Craiova

USR, ALDE, Pro România și UDMR au anunțat deja că nu vor să intre la guvernare.

Cu toate acestea, au fost puse și condiții pentru susținerea unui guvern PNL. UDMR nu vrea schimbarea legii lectorale în sensul revenirii la alegerile primarilor în două tururi. De asemenea, liderii Uniunii au condiționat, în întâlnirea cu șeful statului, susținerea noului guvern în sensul că nu-și soresc ca din el să facă parte liberali care au atacat UDMR, cum ar fi Rareș Bogdan sau Florin Roman, au declarat pentru Hotnews surse politice.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE va susține nou guvern dacă va respecta condițiile pe plan economic, inclusiv alocarea financiară „consistentă” pentru proiectele mari de infrastructură.

În timp ce la Cotroceni se negociază Guvernul, executivul demis al premierului Viorica Dăncilă are programată luni o ședință de guvern cu câteva documente minore pe ordinea de zi.

Pe ordinea de zi a Guvernului rămas cu atribuții limitate în urma trecerii moțiunii de cenzură se află doar discutarea Raportului de activitate pe anul 2018 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate și două proiecte de hotărâri minore. Dăncilă a spus joi seara că ar vrea să aprobe o rectificare bugetară, însă nu este posibil, având în vedere că după moțiunea de cenzură, Guvernul nu mai poate adopta decât hotărâri, nu și ordonanțe. Însă prin hotărâri pot fi alocați bani către primării. Viorica Dăncilă a mai promis că vor fi achitate facturile pentru PNDL 1 și PNDL 2.

Politica