vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scandalul „Bancu – Bradley de Nooijer”, în atenția Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

Chiar dacă au fost titulari într-un meci spectaculos între CSU Craiova și Viitorul, cei doi fotbaliști sunt protagoniștii celui mai puternic scandal din ultima perioadă. Nicușor Bancu și Bradley de Nooijer continuă duelul și după fluierul final sau mai bine zis, oficialii celor două cluburi au intrat în prelungiri.

„Astăzi s-a dispus autosesizare!”, a scris președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, pe Facebook. Așadar, cazul celor doi nu va rămâne doar la nivel de discuții sau replici acide între fotbaliști și conducători.

Oltenii s-au arătat destul de afectați de acuzele pe care cei de la Viitorul i le-au adus lui Bancu și îi cer fotbalistului olandez să-și ceară scuze public pentru felul în care s-a manifestat în fața suporterilor craioveni. Așa cum Hagi s-a enervat teribil pe Rambe, în urmă cu câțiva ani, spunând că acesta este musafir în România, așa s-au exprimat și oficialii clubului din Bănie de această dată: „a venit într-o țară care l-a primit cu brațele deschise”.
„Având în vedere declarațiile mincinoase ale antrenorului secund al echipei FC Viitorul, minciuni dovedite și prin raportul de joc al arbitrului, clubul Universitatea Craiova va sesiza în cursul zilei de mâine comisiile disciplinare ale FRF pentru a se lua măsuri împotriva mincinoșilor. În același timp, Universitatea Craiova condamnă gesturile reprobabile ale jucătorului Bradley de Nooijer de a-i provoca pe suporterii noștri imediat după înscrierea primului gol al partidei. Așteptăm din partea acestuia scuze adresate suporterilor. Bradley de Nooijer a venit într-o țară care l-a primit cu brațele deschise, iar el în schimb trebuie să arate un minim respect suporterilor”, se arată în comunicatul clubului oltean.
Unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României, Gică Popescu, spune că cine a greșit trebuia să plătească pe loc, să fie eliminat, indiferent dacă era vorba de fotbalistul Viitorului sau al CSU.
„Maniera de arbitraj nu a fost deloc echidistantă. Și mă refer, în principal, la eliminarea antrenorului nostru. Dacă a auzit înjurăturile lui, atunci ar fi trebuit să audă și înjurăturile de la faza în care noi susținem că Bradley de Nooijer a fost jignit de către Nicușor Bancu. Plus că la faza respectivă, Bălașa merita galben. Trebuia să-i elimine pe toți, dacă au greșit, dacă au înjurat, inclusiv pe De Nooijer. Deși sunt convins că băiatul n-a făcut nimic. Noi vrem ca toate echipele să fie arbitrate cu aceeași unitate de măsură. Când a fost acel meleu, nu a auzit că a înjurat (n.r. – arbitrul Marius Avram). Aud doar ce vor? I s-au destupat (n.r. lui Marius Avram) urechile pe culoar? Cătălin Anghel este un tip respectuos”, a spus Gică Popescu la Digi Sport.
Fotbalistul Viitorului, Bredley De Nooijer, a avut și el ceva de spus despre scandalul în care este implicat. Olandezul a emis un comunicat în care vorbește despre atitudinea lui Nicușor Bancu, cel care este și căpitanul echipei craiovene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Referitor la comportamentul jignitor al unui adversar față de mine, din partida desfășurată cu Universitatea Craiova, doresc să fac următoarele precizări: Am venit în anul 2017 în România cu singurul scop de a juca fotbal și sunt fericit că prin munca depusă în această perioadă, prin evoluțiile mele, am ajutat echipa la realizarea obiectivelor. Am avut mereu referințe frumoase despre fotbalul românesc în momentul în care am decis să vin la FC Viitorul și am vorbit mereu laudativ despre jucătorii români și despre fotbalul românesc în toate interviurile pe care le-am oferit presei din țara mea natală, Olanda. Din păcate, atitudinea ofensatoare, jignitoare, rasistă a lui Nicușor Bancu din acest meci contravine inclusiv fair-play-ului care ar trebui să fie regula de bază a fotbalului. Este inacceptabil ca în 2019, într-o țară a Uniunii Europene, să existe un astfel de comportament față de un coleg de joc. Am văzut, din păcate, că nici măcar după ce imaginile surprinse de camerele TV prezintă clar aceste jigniri și comportamentul rasist, xenofob față de mine, jucătorul Craiovei nu are puterea de a-și recunoaște greșeala! Acesta este oare comportamentul pe care Bancu și l-ar dori din partea adversarilor dacă ar evolua într-un alt campionat? Sunt profund afectat de cele întâmplate și vreau doar să fiu tratat cu respect, cu aceeași măsură ca orice alt jucător care evoluează în campionatul României, indiferent de țara din care provine sau culoarea pielii, iar astfel de lucruri să nu se mai repete”, se arată în comunicatul lui Bradley de Nooijer.
Sorin Cârțu îi ia apărarea lui Nicușor Bancu și spune că nu crede că elevul lui Pițurcă ar fi rostit cuvinte cu tentă rasistă la adresa lui De Nooijer.

„Sunt consternat de ce am auzit și voi faceți un proces, acolo! După ce am auzit și eu în emisiune ce ați discutat, am coborât special la vestiare și am vorbit cu Bancu, și copilul mi-a spus că nu este adevărat… Cum? Păi, de ce să nu-l cred pe băiat? Pe cine să cred? Pe Anghel și pe Țîru. Păi, cine e Anghel, dom’ne? Cătălin Anghel l-a înjurat pe Șovre și el vă spune că nu e așa. Dar, arbitrul l-a dat afară. Vorbim de imaginea lui Anghel. Cine e Anghel? Pe Țîru l-ați întrebat dacă merita al doilea galben, dacă tot face pe corectul? E proces la televiziune, dom’ne! Chemați-i pe aia de la Nurnberg, că aia au avut experiență, au condamnat lumea de i-au spânzurat pe ăia! Eu îl cred pe Bancu, nu pe Anghel! Păi, Anghel l-a înjurat pe arbitru, că d-aia l-a dat afară. Ăsta o să-și ia patru etape și stăm acum să ascultăm ce spune Anghel? Dar, de ce vreți să-l credeți pe Anghel?”, a spus Sorin Cârțu la Digi Sport.

În cazul în care se va dovedi că a făcut unele remarci rasiste la adresa olandezului Bradley de Nooijer, jucătorul craiovean riscă o amendă de până la 30.000 de lei.
„Există o procedură standard, vom cita toate părţile implicate, jucătorii, arbitrul, vom obţine un punct de vedere de la Federaţia Română de Fotbal, adică de la Comisia Centrală a Arbitrilor, de la cluburi şi raportul de joc. După care are loc o audiere, se face un raport asupra cazului şi se supune dezbaterii în colegiu şi se adoptă o decizie. Dacă se ajunge la concluzia că fapta a avut loc, jucătorul riscă o amendă începând de la 1.000 de lei până la 30.000 de lei”,  a declarat Asztalos Csaba, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru Agerpres.

Politica