joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Traseul Via Transilvanica în Mehedinţi, inaugurat

Traseul Via Transilvanica în Mehedinți a fost inaugurat, la sfârşitul săptămânii, în Portul Drobeta Turnu Severin, acolo unde Principele Carol I a sosit cu vaporul pe Dunăre şi a păşit, pentru prima oară, pe pământul Principatelor Române în anul 1866, dar și în curtea Muzeului Porților de Fier fiind montate borne kilometrice.


„În urmă cu aproximativ un an, reprezentanții Asociației Tășuleasa Social ne-au expus un proiect ce părea ca o poveste nescrisă, dar care a meritat atenția noastră încă de la început. De la provocarea primită, aceea de a creiona un drum care să fie reprezentativ, atractiv și care să îi provoace pe turiști, a urmat implicare, dezbateri și multă muncă. Ce a ieșit, zic eu, concentrează ceea ce trebuie să cunoască oricine ajunge în județul Mehedinți pentru prima dată: oameni frumoși, păduri, munți, ape, mituri și obiceiuri străvechi și nu în ultimul rând, obiective turistice unice.
Avem acum aproape o sută de kilometri de traseu deja marcat cu bornele Via Transilvanica ce traversează municipiul Drobeta Turnu Severin și teritorii ale comunelor Izvoru Bârzii, Godeanu, Cireșu, Podeni, Balta, Isverna și Obîrșia Cloșani”, a transmis președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
Cei 98 de km de pe teritoriul județului Mehedinți marchează capătul drumului Via Transilvanica, un capăt care încă nu a fost unit cu restul drumului. Reprezentanţii Asociaţiei Tăşuleasa Social, cei care au avut iniţiativa amenajării acestui traseu spun că au speranța, mai ales după experiența din Mehedinți, că vor lega toate punctele de pe harta traseului, care ar urma să aibă 1.000 de km, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin.
„Este într-adevăr o reușită a noastră, a tuturor celor care ne-am unit într-un scop comun, acela de a duce la bun sfârșit ceea ce am început acum un an la Alba Iulia, am continuat în Bistrița-Năsăud, în inima Bucovinei, în Brașov și acum tocmai la Dunăre!”, au menţionat reprezentanţii Asociaţiei.
„Acest drum al nostru se va opri undeva dacă noi cei care trebuie să facem ceva, nu vom mai face”, a declarat Alin Ușeriu, Președinte Tășuleasa Social.
La eveniment a luat parte şi Nicolae al României, Ambasador Via Transilvanica, el afirmând: „Fiecare dintre noi are ceva de redescoperit din acest traseu, fie origini îndepărtate, uitate în paginile istoriei, fie lucrurile simple pe care am uitat să le apreciem. Uneori este nevoie să luăm țara la pas pentru a le regăsi.”
Andreea Esca, vedetă radio-tv, a precizat: „Eu cred că se mai poate. Am văzut cu ajutorul acestui drum faptul că se poate… am văzut la Tășuleasa oameni din 10 județe, de toate culorile politice, care au fost de acord să colaboreze într-o inițiativă privată… În final este vorba despre oameni, despre calitatea oamenilor… M-am alăturat inițiativei lui Alin pentru că am știut că acesta este un proiect care se va duce la bun sfârșit. Cred că sunt mulți cei care ar putea să renunțe la 1.000 de euro din vacanța următoare, să cumpere un kilometru din Via Transilvanica și să lase ceva în urma lor pentru țara asta și nu spun vorbe mari”.

Politica