miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Ceea ce s-a întâmplat în Transnistria poate fi încadrat, foarte bine la genocid”

Au trecut 77 ani de la deportarea romilor olteni în Transnistria, iar Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Sud Vest Oltenia, a marcat momentul printr-o manifestare organizată la Primăria Craiova.
„Nu sunt foarte multe localități în țară unde să existe o relație atât de bună între romi și administrația locală. Nu trebuie să lăsăm locul niciunor intrigi care să distrugă această relație bună. Respect pentru ceea ce faceți astăzi și respect pentru înaintașii romilor din județul Dolj”, a precizat Mihail Genoiu, primarul Craiovei. Edilul a înmânat plachete omagiale celor patru supraviețuitori au Holocaustului romilor: Niculina Lazăr, Gheorghița Ciuciu, Ștefan Dobre și Ana Zicu.

La eveniment, le-a vorbit ceor prezenţi profesorul Viorel Achim, membru al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române: „La nivel central, Biserica Ortodoxă se pare că nu a avut atitudine, ceea ce este rușinos, deoarece era vorba de o chestie clară de asuprire a enoriașilor lor. În Ardeal, întâlnim mai multe luări de poziție a preoților ortodocși, care protestează chiar la nivel de județ, la nivel de Minister de Interne. Cel mai vehement s-au manifestat preoții greco-catolici, deoarece aceștia erau mai sensibili la chestiile astea. Singura biserică, care la nivel central, a protestat împotriva deportării romilor, a fost Muftiatul musulman din Dobrogea. (…) În cercetările mele am ținut cont nu numai de cercetările de arhivă, ci și de interviurile făcute, la cald, cu supraviețuitorii. Aceste comemorări ale unor episoade triste la Craiova au îmbrăcat și îmbracă și astăzi o formă mai specială dată fiind și istoria locului. Pe 13 septembrie 1942 au fost deportați romii sedentari din Craiova”.

Profesorul Viorel Achim a mai amintit faptul că din toată Oltenia au fost deportați 25.000 romi cu ajutorul a opt trenuri speciale, fiecare garnitură având 35-40 vagoane de marfă. „Ceea ce s-a întâmplat în Transnistria poate fi încadrat, foarte bine la genocid”, a adăugat profesorul.
„Din fericire, în România nu avem un Antonescu reîncarnat. Din păcate însă, există țări în Europa unde acest lucru se întâmplă deja. Și mă refer la Italia, Ungaria și alte state din vest. Astfel de evenimente sunt foarte importante pentru că nu trebuie să uităm trecutul. Trebuie să învățăm din el. Să vedem ceea ce ne diferențiază și ceea ce ne unește cu acest trecut. Din păcate, în Italia, la ora actuală există un Salvini care încearcă să câștige electorat cu un discurs naționalist față de romii din toată Europa. Și câștigă teren cu un astfel de discurs. De asemenea, în Ungaria există Jobbick, un partid de extremă dreaptă cu un atac virulent la adresa minorității rome. Nu cu mult timp în urmă exista Berlusconni care avea, de asemenea, un astfel de discurs. Din fericire pentru noi, politicienii români ne-au respectat drepturile și ni le-au acordat”, a declarat Iulian Paraschiv, coordonatorul regional al Partidei Romilor Pro-Europa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica