vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Şcoala nu este o obligaţie, ci un drept”

A sunat, din nou, clopoţelul! Elevii s-au întors în bănci, iar unii au păşit pentru prima dată în şcoli, evident, cu emoţii, dar, mai toți, încântaţi şi pregătiţi să exploreze o lume nouă.

La Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, dascălii i-au aşteptat pe copii în clase frumos decorate, iar elevii au pregătit momente artistice pentru festivitatea de început de an şcolar.
Directorul şcolii, Silvia Cârţu, le-a vorbit elevilor despre responsabilitate şi le-a amintit că „şcoala nu este o obligaţie, ci este un drept” al lor de care trebuie să profite pentru a avea succes pe mai departe.

A avut un mesaj şi pentru părinţi. „O egală responsabilitate în realizarea actului educaţional revine şi părinţilor. Am stat şi m-am gândit ce rang mai are, în zilele noastre, o şcoală. Eu am considerat-o ca fiind o instituţie de rangul III, pentru că primul rang îl are şcoala de acasă, în care dumneavoastră sunteţi cei care creionaţi drumul pe care copilul trebuie să meargă în viaţă. Al doilea rang este calculatorul, telefonul din care copilul învaţă mult mai mult decât credeţi dumneavoastră, iar şcoala este de rangul III şi cu regret spun că la acest moment şcoala nu poate să mai facă altceva decât remediere şi corectare de atitudine a elevului”, a spus Silvia Cârţu, directoarea Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La festivitatea de deschidere a noului an şcolar a luat parte şi viceprimarul Craiovei, Stelian Bărgan, în dublă calitate – cea de reprezentant al administraţiei publice locale şi cea de părinte al unei eleve a acestei şcoli, fiica sa studiind la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”.
„Şcoala noastră este o şcoală de cartier, o şcoală pe care eu o apreciez. În turul de forţă pe care l-am făcut luna aceasta, am vizitat unităţile de învăţământ şi vreau să vă spun că prin managementul pe care îl face doamna director şcoala este de top. Vă transmit să fiţi cât mai buni, să vă ascultaţi părinţii şi profesorii şi să aveţi succes în noul an şcolar”, a spus viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan, afirmând că autoritatea locală va face în continuare investiţii pentru modernizarea şcolii.
După discursuri, elevii au fost preluaţi de profesori şi duşi la clasele lor. Cei mai mici, cei de la clasa pregătitoare, au fost întâmpinaţi cu materiale didactice lucrate de profesori şi câte o bucurie dulce.

Cursurile anului şcolar 2019-2020 sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni.

Semestrul I este între 9 septembrie şi 20 decembrie 2019, iar semestrul al doilea se desfăşoară în perioada 13 ianuarie – 12 iunie 2020.
Conform Ordinului ministrului Educaţiei, vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020); vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020); vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021) Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.

Politica