miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dacii şi romanii revin în Oltenia

Dacii şi romanii revin în Oltenia, la Dobrosloveni. Ne vor face demonstraţii de luptă, dar şi de gastronomie, ori artă. Aceasta, în cadrul Festivalului de tradiţii şi obiceiuri romane „RomulaFest”.

Evenimentul are loc în perioada 22-25 august, în satul Reşca, peste drum de moară şi este organizat de Primăria Comunei Dobrosloveni în cadrul proiectului „Welcome To The Middle Ages”, finanțat prin programul Interreg V-A România-Bulgaria.

Festivalul roman de la Dobrosloveni «Welcome to the Middle Ages» este primul eveniment de acest gen organizat în județ desfășurat între 22 și 25 august, în apropierea sitului arheologic Romula Malva din satul Reșca unde ne vom întoarce în Evul Mediu, redevenind fosta capitală a Daciei Inferioare, cu daci și romani”, spun organizatorii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În program sunt cuprinse lupte ce vor face dovada curajului și măiestriei dacilor şi romanilor, tir cu arcul și alte competiţii.

Imperiile s-au ridicat și au apus prin folosirea arcului cu săgeți ca armă, arcaşii erau soldați importanți ai armatelor”, mai arată iniţiatorii.

De asemenea, cei care vor lua parte la festival vor asista la demonstraţii de dansuri şi vor gusta din bucate alese.

Artele şi meşteşugurile populaţiei care a locuit pe aceste meleaguri acum două mii de ani aduc vizitatorii în atmosfera de legendă a locurilor. Vor fi ateliere interactive de batere monede, metalurgie, producție echipamente militare, pielărie, ceramică, prelucrarea osului sau jocuri romane și alte activități specifice perioadei antice. Toate activitățile vor fi realizate astfel încât să transpună cât mai bine realitățile perioadei respective, așa cum rezultă ele din studiile istorice”, adaugă organizatorii.

În satul Reşca din comuna olteană Dobrosloveni, unde era situată fosta capitală a provinciei Dacia Malvensis, Romula, au fost descoperite structuri de zidărie şi artefacte.

Cei mai mulţi istorici plasează Malva la Reşca-Romula pe raza comunei oltene Dobrosloveni, iar Dacia Malvensis în Oltenia. Aceştia se bazează pe textul unei inscripţii aflate în Sevilla, la baza turnului La Girallda. S-a păstrat până în prezent doar o copie realizată, în anul 1575, de umanistul Ambrosie de Morales şi un mulaj în ghips aflat la muzeul din Sevilla. În rândurile patru şi cinci ale inscripţiei este menţionată localitatea Romula: ”Cvratori Civitasis Romulen/Sium Mavensium”

Politica