joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tineri cu care ne mândrim. Au luat sacii în mâini şi au adunat gunoaiele altora

Mai mulţi copii şi tineri din Preajba, sat care aparţine de comuna doljeană Malu Mare, s-au ambiţionat să scoată la lumină lacul din localitate. Este vorba despre o zonă mirifică, de care unii afacerişti au profitat, dar care devenise groapă de gunoi pentru mulţi. Acum, tinerii şi copiii din localitate vor să o transforme, să aibă o plajă de care să se poată bucura, aşa cum era odată.

Zeci de saci cu gunoi, adunaţi de pe marginea lacului

Cel care a luat iniţiativa este Alin Florin Oană, un tânăr de 27 ani. Totul a pornit după ce câţiva prieteni de-ai săi au vrut să strângă bani pentru împădurirea zonei. Cum aceştia erau plecaţi din ţară, Alin şi-a luat angajamentul că se va interesa de zonele care ar putea fi împădurite. Odată ajuns acolo a constatat că nu de plantări de copaci este nevoie, ci de curăţarea zonei. Zeci de saci cu gunoi au fost strânşi de acolo.

Totul a pornit de la o postare pe facebook. Am nişte prieteni care au vrut să strângă nişte bani ca să împădurim acolo o zonă, tot acolo pe lângă baltă să plantăm nişte copaci. Cei care au iniţiat acţiunea respectivă nu sunt în ţară şi am zis să iau eu iniţiativa pentru că îi cunosc pe majoritatea din sat. Am fost la Primărie prima dată ca să întreb dacă putem să facem acţiunea de împădurire. Cei de acolo mi-au oferit toate informaţiile. După aceea am fost pe teren. Şi când am fost pe teren am văzut că, de fapt, sunt foarte foarte multe gunoaie. Şi am zis să facem mai întâi curat. Adică nu are rost să plantăm pomi şi să stea în gunoaie”, a povestit, pentru Jurnalul Olteniei, Alin Oană.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Ecologizare lac Preajba

Prima acţiune a avut loc în urmă cu o săptămână, iar la aceasta au luat parte aproximativ 10 persoane. Primăria le-a pus la dispoziţie mănuşi şi saci de gunoi.

Am făcut o postare pe facebook, am întrebat cine vrea să vină, am creat un grup şi s-au strâns cam 10 persoane. Am reuşit în prima zi să strângem aproximativ 70 de saci cu gunoi. Şi asta în condiţiile în care nu am coborât la baltă unde era gunoiul mare. Am făcut doar o mică porţiune”

Primăria a trimis firma de Salubritate şi a ridicat gunoiul.

Copiii satului, primii la apel

Copiii au strans gunoaiele adultilor

Vineri au făcut o nouă acţiune de ecologizare.

Sincer, nu mă aşteptam să vină atâtea persoane. Tot la fel, o postare şi cred că au fost vreo 25. Majoritatea au fost copii şi tineri. De vârsta mea au fost doar 5-6. Restul au fost copii de 10-12 ani sau 15-16 ani. Şi am continuat de unde am rămas. Am zis că dacă tot am început să facem curat în tot satul. Şi am reuşit să facem prima baltă. Cea de la Han, după pub. Am reuşit să adunăm aproximativ 80 de saci. Cred că nu s-a făcut niciodată curat pe baltă, toată lumea a aruncat. Au venit, au văzut şi au zis „bă, uite, e un gunoi aici, hai să îl arunc şi eu pe ăsta că deja este gunoi, îl arunc şi eu”. Acum să sperăm că nu o să mai arunce. Oricum, s-a cunoscut. Am luat zona exact de unde am plecat data trecută. Am zis să o mai luăm o dată să vedem dacă mai este gunoi. Şi nu am mai găsit. O hârtie din 200 în 200 metri”, ne-a mai spus Alin.

Pentru a încerca să păstreze zona curată, tânărul ne-a precizat că a avut discuţii cu reprezentanţii Primăriei Malu Mare pentru instalarea unor camere de supraveghere în zonă, mai ales că îşi doresc să amenajeze o mică plajă pe marginea lacului.

Acum am vorbit cu cineva, un prieten, să vină cu un buldoexcavator. Noi vom pune câte 10 lei, 20 lei cât are fiecare pentru combustibil şi să încercăm să amenajăm zona. Noi acolo, la baltă, când eram mici, aveam un loc al nostru în care făceam plajă, făceam baie. Cu timpul, dacă nu a mai fost îngrijit, au crescut foarte multe bălării, s-au aruncat gunoaie şi vrem să facem o plajă, un foişor, un drum de acces până acolo la baltă. Apoi să continuăm şi în jumătatea cealaltă de baltă care a rămas şi până la toamnă să curăţăm şi pomii care sunt acolo”, a mai afirmat tânărul.

tineri cu care ne mandrim
Ecologizare lac preajba

După ce vor termina de strâns gunoaiele, vor încerca să cureţe copacii din zonă. Plantări de pomi ar mai trebui făcute, dar terenurile sunt private. Alin spune însă că va încerca să îi convingă pe proprietari să îi lase să le cureţe şi împădurească terenurile.

Pădure există deja, dar trebuie întreţinută. Trebuie curaţată. Tăiaţi pomii mai mici, care sunt foarte mulţi şi îi sufocă pe cei mari şi nu îi lasă să se dezvolte, şi asta am fi vrut să facem prima dată. Apoi, unde mai este nevoie să plantăm o vom face. Problema este că noi putem planta doar pe parte dinspre sat a bălţii. Pe partea cealaltă, unde este o zonă mai mare de împădurit, sunt terenuri private. Vom încerca să vorbim cu oamenii. Am mai vorbit cu unii dintre ei, majoritatea au fost înţelegători. Nu au nici un dezavantaj. Acolo sunt bălării acum şi mă gândesc că nu o să-i deranjeze să curăţăm locul de bălării şi să plantăm nişte pomi”, ne-a mai declarat tânărul de 27 ani.

Politica