vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Turism la peștera lui Zamolxe

În apropiere de peştera lui Zamolxe, aflată în localitatea Polovragi, din judeţul Gorj, va fi construit un sat de vacanță, primăria punând la bătaie aproape 80 de loturi de teren. Vor fi date prin concesiune celor care vor să ridice aici case de vacanță sau pensiuni,
„Urmează să se elaboreze caietul de sarcini, iar în 60 de zile se va afla în faza de analiză a Consiliului Local, pentru relansarea licitaţiei. Sunt 88 de locaţii şi 78 vor putea fi scoase la licitaţie pentru încheierea de noi contracte. Au fost o serie întreagă de întârzieri şi târziu s-au putut asigura utilităţile, apă şi curent electric. Nu există canalizare, iar în caietul de sarcini va fi stipulată această lipsă a infrastructurii“, a spus, pentru adevărul.ro, primarul comunei Polovragi, Gheorghe Epure.
Sursa citată mai notează că terenurile au mai fost închiriate de primărie în urmă cu mai mulţi ani, dar, pentru că atunci nu existau utilităţi, concesionarii au renunţat la contracte.
„Energia electrică ese funcţională şi este ramificată pe aleile de acces către aceste locaţii, iar reţeaua de apă potabilă se află în vecinătatea, iar doritorii se pot racorda“, a precizat, pentru sursa citată, primarul comunei Polovragi, Gheorghe Epure.

Peştera Polovragi se află în apropiere de localitatea Baia de Fier, judeţul Gorj. În inima Munţilor Parâng, de-a lungul Cheilor Olteţului, pe teritoriul comunei cu acelaşi nume, intrarea în peşteră se face pe malul stâng al râului. Înainte de a ajunge aici, turiştii se pot delecta şi cu alte obiective turistice, precum Mănăstirea Polovragi şi pădurea Polovragi.

Tronul lui Zamolxe nu este singura formaţiune ce poate fi admirată în Peştera Polovragi. I se adaugă şi alte forme precum Bolta însângerată, Izvorul Speranţelor, Cuptorul Dacic, Camera Albă şi multe altele. De-a lungul celor 800 m vizitabili ai peşterii, ce se întinde de fapt pe mai bine de 10 km, traseul a fost marcat de simboluri distincte. Fie că sunt cele legate de misteriosul zeu al dacilor, fie că sunt urme ale vizitatorilor care au urmat, vraci sau călugări, aceste simboluri ascund fiecare câte o poveste impresionantă a Peşterii Polovragi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica