vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

3.000 de porci, uciși „preventiv”

Aproape 3.000 de porci au fost eutanasiați de medicii sanitar-veterinari, din cauza pestei porcine care s-a extins în Dolj.
Numai miercuri, în satul Sărata, din comuna Călărași, au fost uciși „preventiv” 239 de porci.
„Muncim continuu, în scop preventiv, dar situația nu este deloc una bună, mai ales în zona Dunării. Acolo este dezastru. Am primit o informare de la vecinii bulgari și practic situația este identică, evoluția fiind la fel ca la noi. Ceva parcă se întâmplă în această zonă. Noi facem mereu analize acolo unde apar focare, acționăm preventiv, dar mai mult nu avem ce facem. avem acum la Bechet, sub observație, șase focare. Sunt undeva la margine și am intervenit doar al nivel de exploatație. am avut alte două focare la Braloștița, la fel am intervenit, la exploatații. Supraveghem continuu și intervenim”, a afirmat Costică Retea, directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj.
Potrivit acestuia, în total, la nivelul județului Dolj, au fost uciși preventiv 2954 de porci.

Reprezentanții DSV Dolj amintesc faptul că pesta porcină africană nu se transmite la oameni.

„DSVSA Dolj solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor intrunite la Prefectura Dolj in CLCB (centrul local de combatere a bolilor) sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Dolj. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social”, amintesc reprezentanții DSV.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica