vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Control la Parchetul Caracal. Cazurile de viol și lipsire de libertate, luate la mână

Se face control la Parchetul Caracal. Dosarele de viol și lipsire de libertate instrumentate de procurorii de aici vor fi verificate în urma unei dispoziții a procurorului general interimar al României.

Controlul a fost dispus în urma reclamațiilor cu privire la modul de acționare în cazul Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani, din Dobrosloveni – Olt, dispărută miercurea trecută în Caracal și despre care se crede că a fost ucisă de caracaleanul Gheorghe Dincă.

PÎCCJ: Criminalul din județul Olt; uciderea elevei

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deși în afară de declarația lui Dincă referitoare la uciderea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Mihaela Melencu, de 18 ani, din Dioști-Dolj, anchetatorii nu au probe clare care să indice că acest lucru s-a întâmplat, reprezentanții Parchetului General sunt siguri de acest fapt. Conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Public, Alexandra a fost ucisă, iar Dincă este criminal.
”Urmare a solicitării adresată de ministrul justiției la data de 26 iulie 2019 procurorului general al P.Î.C.C.J., de a dispune efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din județul Olt, a rezultatului controlului efectuat de către Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul P.Î.C.C.J. la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Craiova având ca obiectiv verificarea aspectelor semnalate în mass-media la data de 26.07.2019, referitoare la dispariția elevei Alexandra Mihaela Măceșanu urmată de uciderea acesteia și având în vedere celeritatea solicitată de ministrul justiției pentru punerea în aplicare a propunerilor rezultate, procurorul general al P.Î.C.C.J. a dispus efectuarea unui control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal cu privire la respectarea dispozițiilor privind primirea, înregistrarea, repartizarea și continuitatea în soluționarea lucrărilor și dosarelor penale”, se arată în comunicat.
În același document se menționează că verificările sunt făcute, din 1 august, de procurori din cadrul Serviciului de Îndrumare și Control. Aceștia vor să vadă stadiul cercetărilor și modalitatea de exercitare a supravegherii în cauzele aflate în lucru la procuror și la organele de cercetare penală, având ca obiect infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și viol, precum și cauzele având acest obiect soluționate de la începutul lui 2018 și până la finele lunii iulie 2019.

„De asemenea, vor fi verificate cauzele mai vechi de 1 an de la prima sesizare aflate în lucru la procuror și la organele de cercetare penală”, se mai artă în comunicat.

Cercetarea cazului de la Caracal, privind răpirea, sechestrarea, violarea și probabil uciderea a două adolescente a fost preluat de structura centrală. „(…)s-a apreciat că, având în vedere complexitatea cauzei, mediatizarea excesivă a acesteia, precum și resursele tehnice logistice și umane necesare aflării adevărului judiciar, preluarea dosarului de la ST Craiova la Structura Centrală a D.I.I.C.O.T. ar contribui la stabilirea corectă a situației de fapt, prin administrarea tuturor probelor necesare și utile cauzei cu respectarea drepturilor procesuale ale părților”, arată DIICOT.

Politica