joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ANM: Luna august, temperaturi uşor mai scăzute faţă de iulie

Luna august, cea mai însorită şi, uneori, cea mai caldă lună de vară, va fi caracterizată de temperaturi medii uşor mai scăzute faţă de cele ale lunii iulie, în cea mai mare parte a ţării, exceptând zona înaltă a Carpaţilor, unde august va fi cea mai călduroasă lună a anului, conform ANM.

Potrivit meteorologilor, se constată că temperatura medie multianuală a lunii august depăşeşte 22 de grade Celsius în Câmpia Română, dar şi în estul Dobrogei, cu precădere pe litoral şi în Delta Dunării.

„Valori între 20 – 22 grade Celsius se înregistrează în Câmpia de Vest, Câmpia Jijiei, sudul Moldovei şi zonele deluroase din Muntenia. Valori între 18 şi 20 de grade Celsius sunt caracteristice pentru centrul şi nord-estul Moldovei, Câmpia Crişanei, Culoarul Mureşului, nord-vestul Transilvaniei. În Maramureş, în centrul şi estul Transilvaniei, în Bucovina şi în Subcarpaţii Moldovei, Olteniei şi Munteniei aceste valori sunt cuprinse între 16 şi 18 grade Celsius. Pentru zonele muntoase, temperatura medie multianuală se înscrie între 5 şi 15 grade, iar în zona montană joasă, dar şi în depresiunile intramontane, aceste valori ajung între 12 şi 16 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură au valori între 8 şi 12 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 metri altitudine) se înregistrează temperaturi sub 8 grade Celsius”, arată analiza ANM.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Frecvenţa mai mare, în această lună, a temperaturilor maxime de peste 40 de grade Celsius este dată de prezenţa aerului tropical. Astfel, la 62 de staţii meteorologice, temperatura maximă absolută a lunii este cuprinsă în intervalul 40 – 43,5 grade Celsius.

Din punct de vedere al precipitaţiilor, în luna august, din datele înregistrate în perioada 1961-2018, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că precipitaţiile medii multianuale (1961-2018) din luna august se înscriu între 30 şi 50 l/mp în Câmpia Româna, Dobrogea şi extremitatea vestică a ţării, iar între 50 şi 75 l/mp în celelalte zone de deal şi podiş.

În zonele montane joase, valorile lunare de precipitaţii se încadrează în intervalul 75 – 100 litri/mp. Cantităţi de peste 100 l/mp se înregistrează în zona înaltă a arcului Carpatic.

Potrivit documentului ANM, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii înregistrată la staţiile meteorologice din România este de 449,7 litri/mp, la Stâna de Vale, în anul 2002.

Politica