Focar de pestă porcină la 15 km de granița cu România

Focar de pestă porcină la 15 km de granița cu România

17.000 de porci au fost eutanasiați după ce s-a descoperit un focar de pestă porcină la o fermă din nordul țării, a cincea unitate de creștere a porcinelor lovită de acest virus, au anunțat autoritățile veterinare bulgare.

Focarul a fost descoperit la o fermă din satul Balgarsko Slivov, aflat la 15 kilometri de orașul Svishtov de pe Dunăre, potrivi thotnews.ro

Peste 100.000 de porci au fost deja uciși în alte trei ferme în ultimele două săptămâni.

Vineri, poliția de frontieră română a transmis că autoritățile bulgare au informat că mai multe regiuni din partea de nord a Bulgariei au fost declarate zone calamitate de ,,pesta porcină africană” şi iau măsuri pentru limitarea răspândirii.

În acest sens, autorităţile bulgare interzic importurile de materii prime și / sau produse alimentare de origine animală care conțin carne de porc, cu excepția cazului în care acestea sunt însoțite de o documentație veterinară corespunzătoare.

Cetățenii români care se prezintă la punctele de trecere a frontierei româno-bulgare pentru a intra în Republica Bulgară pot fi supuși controlului fizic al mijlocului de transport, urmărindu-se identificarea materiilor prime și a produselor de origine animală, în vederea confiscări acestora, potrivit sursei citate.