marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljeanul condamnat la 4 ani și 6 luni de pușcărie pentru o evaziune de aproape un milion de euro vrea pedeapsă mai mică

Doljeanul de 39 de ani, din Coșoveni, acuzat că a păgubit bugetul de stat cu aproape un milion de euro prin achiziții fictive de fier vechi, condamnat în luna mai la 4 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală vrea pedeapsă mai mică și a făcut apel.

Bărbatul a fost arestat preventiv la sfârșitul lunii mai, anul trecut, iar alături de el a fost judecată și condamnată și fosta sa soție, care a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.

Reamintim că, Dănuț Constantin, de 39 de ani, administratorul unei societăți comerciale din Coșoveni, specializate în colectare de materiale feroase, a fost reținut pentru 24 de ore, în urmă cu un an, mai exact pe 29 mai 2018, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Anchetatorii au reținut că, pe parcursul a trei ani, bărbatul a achiziționat fier vechi fără documente legale de la persoane fizice, însă a declarat achizițiile de la o serie de societăți comerciale. Procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, în urma activităţilor complexe desfăşurate, a dispus reţinerea, pe o perioadă de 24 de ore, a inculpatului Dănuț Constantin, de 39 de ani, administrator al unei societăți comerciale din comuna doljeană Coșoveni specializată în colectare de materiale feroase, cercetat pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată. „Din probele administrate până în acest moment rezultă că inculpatul, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, cu suma de 4.323.778 lei (aproximativ 1 milion euro), prin evidenţierea de operaţiuni comerciale fictive, în perioada 2010-2012”, după cum au comunicat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În sarcina bărbatului s-a reținut faptul că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în perioada decembrie 2009 – martie 2012, a desfășurat activități comerciale cu deșeuri metalice achiziționate de la persoane fizice, fără a întocmi documente legale. Deşeurile metalice au fost livrate către diferite societăți comerciale colectoare din județele Dolj, Olt, Brașov, Prahova și municipiul București, înregistrând în evidența contabilă a societății și declarând organelor fiscale achiziții fictive în baza unui număr de 3.902 facturi, emise în numele a 69 de societăți comerciale, cu care în realitate nu au avut niciodată relații comerciale“, au mai precizat oamenii legii.

Aceste achiziții fictive au fost făcute în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale și diminuării acestora, prejudiciul total adus bugetului de stat fiind calculat la suma de 4.323.778 de lei.

După audieri, bărbatul a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, iar instanța a admis solicitarea procurorilor doljeni, dispunând arestarea preventivă a bărbatului pentru 30 de zile.

Procurorii au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a doljeanului, pentru evaziune fiscală, alături de el fiind deferită justiției și fosta soție. Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj, a fost analizat în camera preliminară, iar pe 27 august 2018, instanța a decis că poate începe judecarea celor doi inculpați: „constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 531/P/2012 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, privind pe inculpata Rădulescu Gabi (fostă Constantin), pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, şi inculpatul Constantin Dănuţ pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 27 august 2018”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Între timp bărbatul a fost plasat sub control judiciar, iar marți, 7 mai a.c. instanța a pronunțat sentința. Bărbatul a primit 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, iar femeia 3 ani de închisoare cu suspendare: „Condamnă pe inculpatul CONSTANTIN DĂNUŢ la pedeapsa de 4 (patru) ani şi 6 (şase) luni închisoare. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Constantin Dănuţ. Condamnă pe inculpata RĂDULESCU GABI ( fostă CONSTANTIN) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatei pe durata termenului de încercare de 5 ani. (…) Obligă în solidar inculpaţii Constantin Dănuţ şi Rădulescu Gabi la plata sumei de 3.938.207 lei. Admite acţiunea civilă formulată de Statul Român prin Administraţia Fondului pentru Mediu şi obligă în solidar inculpaţii Constantin Dănuţ şi Rădulescu Gabi la plata sumei de 385.570 lei cu titlu de taxă de mediu. Constată că din prejudiciul total de 4.323.778 lei cauzat părţilor civile, inculpaţii Constantin Dănuţ şi Rădulescu Gabi au achitat în cursul judecăţii suma de 21.070 lei. Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07 mai 2019”.

Atât doljeanul, nemulțumit de pedeapsă, cât și procurorii, au făcut apel, înregistrat acum la Curtea de Apel Craiova. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 23 octombrie a.c..

Politica