joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Produs tradiţional, înregistrat oficial: Tocana de oaie de pe Transalpina

Tocana de oaie de la o stână de pe Transalpina, a primit atestatul de produs tradiţional din partea Ministerului Agriculturii.

Mâncarea este preparată de către băciţa Mărioara Babu, proprietara stânei, spune că de doi ani de zile face demersuri pentru a primit atestatul de produs tradiţional: „Prima dată am încercat în anul 2017. Mi s-a cerut să am înfiinţată o societate şi multe alte documente. Toate acestea au fost mai greu de îndeplinit de către noi, care suntem o familie de ciobani autentici din zonă şi nu suntem obişnuiţi cu lucrurile de acest fel“.

Băciţa a mai precizat că stâna a devenit cunoscută mai ales prin acest delicios produs, iar atestatul reprezintă o certificare a calităţii lui: „Fac această tocană de opt ani de zile, de când am început activitatea. Stâna Ştefanu s-a făcut cunocută prin această tocană şi vreau să rămână definitiv în Novaci, şi cu numele, şi ca produs tradiţional. Primirea atestatului ne ajută pentru că este o certificare a calităţii produsului pe care îl realizăm“.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Stâna de pe Transalpina a fost vizitată recent de către Simona Halep şi antrenorul australian Darren Cahill, potrivit Adevărul.

Băciţa a dezvăluit şi modul în care prepară tocana de oaie: „Se toacă grăsimea oii mărunt, după care se pune în ceaun. Apoi, se pune carnea de oaie tocată şi se toarnă o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, pentru a fi fragedă. Tocana e bună din oaia bătrână, întotdeauna. Se fierbe până dispare toată apa. Când ajunge la trei sferturi fiert, se pune sare, după cantitatea cărni. Nu se amestecă. Se lasă să-şi ia singur sarea. Se fierbe la foc domol cam o oră, o oră jumătate”.

Politica