Gândaci în blocul alimentar de la Penitenciarul Târgu Jiu

Gândaci în blocul alimentar de la Penitenciarul Târgu Jiu

Reprezentanții Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au făcut un control, în vara acestui an, la Penitenciarul Târgu Jiu.

Potrivit raportului întocmit, au fost constatate o serie de deficiențe grave. Capacitatea normală a penitenciarului ar trebui să fie de 218 deținuți, însă la momentul vizitei în penitenciar se aflau 302 deținuți, „prin urmare Penitenciarul Târgu-Jiu se confruntă cu supraaglomerarea. Cu toate acestea, situația este mai bună față de anul 2016“, se menționează în raport.

De asemene, reprezentanții APADOR CH au constatat că pavimentul bloculului alimentar era ud și pe alocuri lipicioas, tavanul era scorojit și cu igrasie, iar în preajma recipientelor cu mâncare au găsit doi gândaci pe pereţi, potrivit igj.ro

„Nicio hotă nu funcţiona la data vizitei. Conducerea a afirmat că urmărește ca în 2019 să schimbe sistemul de ventilație care nu face față în prezent. Este necesar în regim de urgenţă, funcţionarea sistemului de ventilaţie.

În ziua vizitei, în meniul de prânz era: ciorbă de legume, pilaf de orez cu carne și mâncare de cartofi pentru diabetici, iar seara urmau să servească mâncare de dovlecei și griș cu lapte. Câteva bucățele de carne erau împachetate în hârtie, servite separat de mâncare. Cu toate acestea, reprezentantele APADOR-CH au observat cantitatea foarte mică de carne și foarte puține porții raportat la numărul deținuților“, se mai prezintă în raport.

Tot în raport se menționează că cele patru curți de plimbare sunt mici, cameră intimă este foarte solicitată iar deținuții suferă de o serie de probleme medicale.