joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Război declarat ambroziei

După ce au dezvoltat alergii, tot mai mulţi craioveni se plâng de faptul că sunt multe terenuri acoperite de ambrozie. Autorităţile susţin că se intervine, dar afirmă că au nevoie ca oamenii să le semnaleze aceste locuri.
„RAADPFL Craiova a demarat acțiunea de identificare şi combatere a ambroziei de pe terenurile aparținând domeniului public. Craiovenii care observă tufe de ambrozie sunt rugați să ne sesizeze, cel mai rapid, pe pagina de facebook a instituției (RAADPFL Craiova), urmând ca o echipă a RAADPFL Craiova să intervină în cel mai scurt timp. Facem un apel la cetățenii care dețin terenuri private să ia măsurile de toaletare a spațiilor verzi. Menționăm faptul că pe terenurile proprietate privată, proprietarii sunt obligați să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, vegetației ierboase și lemnoase, colectarea și transportul deșeurilor rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin. Avem echipe pentru 13 sectoare și una de intervenție rapidă. Am efectuat deja o primă fază, de tăiere a ambroziei, acolo unde a fost depistată, și deja am început monitorizarea terenurilor unde planta a reapărut ”, a declarat directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip.
Ea adăugat: „Facem apel și chiar îi rog, personal, pe cei care locuiesc la curte, să se ocupe și dumnealor de smulgerea plantei, dacă văd un fir de ambrozie. Primim telefoane și pentru un singur fir. Colegii au mers poate și 10, 12 kilometri să smulgă un fir de ambrozie. Sunt multe astfel de cazuri. În situația terenurilor private acoperite cu ambrozie, sunt echipe formate pentru ca suprafețele să fie depistate, urmând ca proprietarii să fie amendați de Primăria Craiova”.
Reprezentanţii Regiei afirmă că anul acesta încearcă distrugerea plantei, însă nu sunt siguri că vor şi reuşi.
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile lipsite de vegetație şi prost întreținute. Planta înfloreşte în perioada iulie-septembrie, prezintă mecanisme de răspândire şi de înmulţire caracteristice şi se află pe lista plantelor invazive. Ambrozia poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii.

Politica