vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proxenetul craiovean condamnat pentru tentativă de omor a fost menținut în arest

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, miercuri, să mențină arestarea preventivă a craioveanului de 30 de ani acuzat că a exploatat sexual o tânără, iar când aceasta s-a săturat de comportamentul lui violent şi a vrut să plece, a încercat să o omoare, lovind-o în mod intenţionat cu autoturismul. Bărbatul a fost condamnat la o pedeapsă totală de 9 ani închisoare, la Tribunalul Dolj și a făcut apel.

Reamintim că, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova anunţau, printr-un comunicat emis pe 27 aprilie 2018, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului Alin Marian Burtescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi tentativă la omor calificat, într-un dosar instrumentat împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova. Anchetatorii au precizat, la momentul respectiv, că „în luna octombrie 2017, inculpatul Burtescu Alin Marian, în vârstă de 30 de ani, a cunoscut, prin intermediul unui site erotic, o persoană de sex feminin, în vârstă de 22 de ani, şi, speculând starea de vulnerabilitate şi naivitate a acesteia, a recrutat-o prin inducere în eroare (promisiuni de convieţuire) şi a transportat-o în diferite oraşe din ţară (Braşov, Timişoara, Piteşti, Bucureşti, Alba Iulia), în scopul de a practica prostituţia, în beneficiul lui, în apartamente, dar şi la stradă. Pe fondul comportamentului violent (fizic şi psihic) al inculpatului, persoana vătămată a hotărât să rupă relaţia cu acesta, împrejurare în care, la data de 21.04.2018 (după ce anterior o ameninţase în mod repetat cu moartea întrucât refuza să mai practice prostituţia în beneficiul lui), inculpatul Burtescu Alin-Marian s-a deplasat cu un autoturism în zona în care victima practica prostituţia – DN 65, în apropiere de comuna Pieleşti – şi, după ce a trecut prin dreptul ei de câteva ori a intrat pe acostament, în viteză, lovind-o cu partea frontală a autovehiculului. Inculpatul a părăsit locul evenimentului rutier deplasându-se la poliţie abia după câteva ore”, după cum se arată în comunicatul DIICOT Craiova. Victima a suferit o fractură de humerus, leziune ce a necesitat o intervenţie chirurgicală, imobilizarea braţului şi a implicat pentru vindecare un număr de 55 de zile de îngrijiri medicale.

Bărbatul a fost arestat preventiv, iar procurorii DIICOT Craiova au definitivat cercetările şi l-au trimis în judecată, dosarul înregistrându-se la Tribunalul Dolj în luna mai 2018. Judecătorii de la Tribunalul Dolj, după ce au analizat cauza în camera preliminară, au dispus începerea procesului, constatând legalitatea rechizitoriului şi a probelor administrate de anchetatori: „constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT Craiova privind pe inculpatul Burtescu Alin-Marian trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, prev. de art.210 alin.1 lit.a, b C.pen. şi tentativă la omor calificat, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Burtescu Alin-Marian”, se arată în hotărârea instanţei. Pentru că inculpatul nu a mai făcut contestaţie în termenul legal, hotărârea instanţei a rămas definitivă, iar procesul a început în luna septembrie a.c.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe 6 februarie a.c., judecătorii craioveni au pronunțat sentința în dosar. Bărbatul a fost condamnat la o pedeapsă totală de 9 ani închisoare, fiind menținut în arest preventiv: „condamnă pe inculpatul BURTESCU ALIN-MARIAN la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane (…) condamnă pe inculpatul BURTESCU ALIN-MARIAN la pedeapsa de 8 (opt) ani închisoare pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de omor calificat (…) contopeşte pedepsele principale aplicate prin prezenta sentinţă, inculpatul BURTESCU ALIN-MARIAN urmând a executa pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv 1 an, rezultând în final o pedeapsă de 9 (nouă) ani închisoare. (…) constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului BURTESCU ALIN-MARIAN şi menţine măsura arestării preventive. Deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestării preventive, de la 26.04.2018 la zi. Obligă pe inculpatul BURTESCU ALIN-MARIAN să plătească părții civile Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova suma de 1.543,39 lei, reprezentând cheltuieli cu spitalizarea persoanei vătămate. Cu apel”.

Nemulțumit de sentință, bărbatul a declarat apel, care se judecă la Curtea de Apel Craiova. Instanța a menținut arestarea preventivă a inculpatului, la ultimul termen: ”Menţine măsura arestului preventive luată faţă de inculpatul Burtescu Alin Marian. Fixează termen intermediar pentru verificarea măsurii arestării preventive la data de 03.09.2019. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 10 iulie 2019”, se arată în hotărârea instanței.

Politica