joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Osemintele a opt soldaţi necunoscuţi, înhumate cu onoruri militare

Osemintele a opt soldaţi necunoscuţi, şase români şi doi nemţi, căzuţi în primul război mondial în luptele purtate pe Valea Oltului, au fost înhumate, vineri, 5 iulie, cu onoruri militare, în Cimitire ale Eroilor din localităţile Perişani şi Titeşti, judeţul Vâlcea.

În toamna anului trecut s-a deschis un şantier arheologic în vârful munţilor din Ţara Loviştei, după ce au fost descoperite, cu doi ani înainte, oseminte ale unor soldaţi căzuţi în Primul Război Mondial, scrie Adevărul.

De altfel, în ultimii ani, arheologii au descoperit, pe Valea Oltului, în Poiana Spinului, în munţii din nordul judeţului Vâlcea, mai multe oase umane şi cartuşe. Descoperirea a fost uluitoare datorită poziţionării geografice – imediat sub golul alpin, dar şi a faptului că era vorba nu doar de oseminte aparţinând unor soldaţi români, dar şi ale unor soldaţi nemţi.

Povestea a început în vara anului 2016, când nişte căutători de comori din Ardeal şi Bucureşti au descoperit bucăţi de uniforme militare şi apoi muniţie şi oseminte. Atunci s-au descoperit osemintele a patru soldaţi. După modul în care erau îngropaţi: în picioare, cu echipamentul lângă ei, nefolosit, în poziţie de luptă, specialiştii au ajuns la concluzia că au avut parte de o moarte fulgerătoare, cel mai probabil cauzată de suflul unei explozii.
În toiul luptelor sângeroase din 1916, de pe Valea Oltului, din Munţii Loviştei, mai mulţi soldaţi dintr-o companie aparţinând Diviziei a IV-a a Armatei Române au fost daţi dispăruţi. Istoricii au ajuns la concluzia că poate fi vorba despre unii dintre ei, mai ales că se ştia unde se termina linia frontului din acea toamnă dramatică, când România a intrat în război, dar şi când a fost străpunsă de Corpul Alpin Bavarez.

În timpul săpăturilor din Poiana Spinului, arheologii au să mai descoperit osemintele a încă patru soldaţi, doi români şi doi germani, judecând după uniformele militare şi muniţia găsită asupra lor.

Rămăşiţele militarilor nemţi au fost înhumate în cimitirul soldaţilor străini dintr-o localitate învecinată – Titeşti. Astfel se explică de ce eroii români au fost înmormântaţi la Perişani, iar ceilalţi la Titeşti.

La Perişani, ca în toate localităţile din împrejurimi, aflate în vârf de munte, în ultimii ani s-a descoperit destulă muniţie provenind din acest război, semn al luptelor intense care s-au dat acolo. Spre exemplu, o echipă pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea, care a fost chemată să asaneze teritoriul de muniţia rămasă neexlodată, a găsit la un moment dat 84 cartuşe pentru mitralieră şi trei tuburi de cartuşe, în pădure, pe vechiul aliniament de tragere.

Zona continuă şi astăzi să prezinte un potenţial de pericol ridicat, pentru că nu se ştie încă dacă a fost descoperită toată muniţia.

foto Adevărul

Politica