sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum alegem crema de protecţie solară potrivită

Pentru a beneficia de o protecţie solară eficientă este important să ţinem cont de câteva caracteristici, obligatorii, atenţionează medicii dermatologi. În primul rând, produsele folosite să protejeze atât împotriva radiaţiilor UVA cât şi radiaţiilor UVB.

Razele UVA reprezintă aproximativ 95% din totalul de raze ultraviolete, au cea mai mare lungime de undă, fiind considerate ”cele mai putin “rele”. Ele sunt responsabile de bronzarea pielii. Razele UVA trec prin nori, sticlă şi epidermă dar, în timp, afecteaza celulele favorizând fotoimbatranirii, o schimbare în orientarea fibrelor de elastină şi colagen, care duce la pierderea elasticitatii pielii şi apariţia ridurilor.

Razele UVB reprezintă 5% din totalul radiatiilor ultraviolete care ajung pe pamant. Acestea sunt încarcate cu mai multa energie decat UVA şi sunt oprite de nori si sticlă. Daca expunerea la raze UVB este mare în timp sau cantitate, acestea provoacă arsuri ale pielii, cataractă, leziuni ale retinei şi chiar cancer de piele.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Medicul dermatolog, Loredana Popescu a declarat pentru Adevărul că, pentru a asigura protecţia solară eficientă pielii trebuie să ţinem cont de următoarele recomandări:

– Reaplicarea produselor în funcţie de timpul indicat de producător, în medie fiind la 2-3 ore Cele mai eficiente creme sunt cele care conţin oxid de zinc şi bioxid de titan. Aceste ingrediente rămân la suprafaţa pielii (nu se absorb în piele), unde formează o barieră invizibilă împotriva razelor ultraviolete.

– Factorul de protecţie solară este un multiplicator pentru timpul relativ necesar pana la apariţia eritemului (roşeaţa) în urma expunerii neprotejate la soare. Dacă expunerea neprotejată duce la apariţia eritemului în 10 minute, o cremă cu factor de protecţie 15 va prelungi aparitia eritemului în aceleaşi condiţii la 150 de minute. Alegerea depinde de riscul specific pielii fiecarui individ, precum si de timpul pe care doreşte să-l petreacă la soare.

– Produsele de protecţie solară nu ar trebui să conţină alcool etilic, parabeni (conservanţi), ftalaţi, fenoxietanol, glicerină, coloranţi sintetici, parfum, ulei de parafină, silicon. Aceste substanţe ar putea să determine alergii, dermatite, au potenţial cancerigen, toxic, fiind periculoase.

-În ceea ce priveşte forma de prezentare, cremă, loţiune, ulei, spray- aici alegerea depinde de preferinţele fiecăruia şi de tipul de piele. Produsele cremoase sunt uşor de aplicat, sunt hidratante, fiind indicate pentru persoanele cu pielea uscată. Loţiunile încarcă pielea şi sunt mai greu de aplicat şi datorită faptului că pătrund mai greu în piele. Spray-urile sunt uşor de aplicat, nu lasă pielea uleioasă putând fi utilizat şi peste machiaj. Uleiul de plajă se poate aplica uşor, este hidratantblochează deshidratarea pielii şi un alt avantaj este că se poate aplica şi pe păr, protejându-l astfel de arsuri solare.

De asemenea, medicii recomandă:

– Expunerea la soare trebuie facută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

– Dacă sunteţi la piscină sau la mare e bine de ştiu că apa amplifică efectul radiaţiilor solare iar senzaţia de confort termic nu vă protejează de arsuri.

– Aplicaţi în mod repetat loţiunile de plaja pentru a asigura un ecran protector.

– Soluţiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele şi la fiecare ieşire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minim 40 de minute pentru radiatiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute.

Politica