vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Valul de aer saharian ucide! Un român ar putea fi prima victimă

Un val de căldură extrem de intens, de origine nord-africană, afectează porţiuni întinse ale Europei, făcând ca mercurul termometrelor să se apropie în multe regiuni de 40 °C şi, pe alocuri, chiar să depăşească această valoare. Canicula afectează nu numai ţările cu climă mai caldă, precum Spania, Italia sau Franţa, ci şi pe cele care, chiar şi în timpul verii, se bucurau de răcoare, aşa cum sunt Germania sau Elveţia.

Prima victimă din Europa a acestui val de caniculă este un bărbat în vârstă de 72 de ani, fără adăpost, de origine română, al cărui trup fără suflare a fost găsit joi dimineaţă în apropiere de Gara Centrală din Milano, Italia. Potrivit oficialilor care au investigat cazul, cel mai probabil canicula a avut un rol important în decesul bărbatului.

De altfel, în Italia, numeroşi turişti au constatat că nici seara nu aduce răcoare: la Roma, temperaturile au atins 41 °C şi oraşul s-a răcit prea puţin după apusul soarelui.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ziua de miercuri a adus recorduri de temperatură în foarte multe oraşe din Europa, iar în destule localităţi au fost doborâte nu numai recordurile de temperatură ale lunii iunie, ci şi cele absolute, potrivit Adevărul care citează BBC.

 

Oraşe ca Berlinul – unde s-au înregistrat 38,6 °C la staţia Coschen (Berlin-Brandenburg) – sau Radzyn din Polonia (38,2 °C) şi-au văzut depăşite recordurile lunii iunie. Iar în Republica Cehă, temperatura de 38,9 °C înregistrată la Doksany a bătut recordul naţional al iunii iunie (38,2 °C la Brno, în 2000). În total, din cele 150 de staţii meteo din Republica Cehă cu peste 30 de ani de înregistrări, 137 şi-au depăşit miercuri recordul zilei de 26 iunie, iar 41 dintre ele au bătut şi recordul lunii iunie.

Și în Franţa au existat oraşe care şi-au depăşit recordul absolut: la Clermont-Ferrand s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din toate timpurile: 40,9 °C. De altfel, în Franţa este declarat cod portocaliu de caniculă şi zeci de şcoli au fost închise.
Valul de căldură a afectat şi Spania, unde temperaturile au depăşit în multe oraşe pragul de 40 °C (maxima de joi fiind de 42,5 °C, la Hijar, în Teruel).

De asemenea, valul de căldură a provocat şi o creştere a numărului de incendii de vegetaţie, care atinsese deja valori-record, de ordinul miilor. Mai exact, doar numărul incendiilor importante, care au afectat suprafeţe de peste 30 de hectare, trecuse de 1.300 la data de 26 iunie. Această valoare este mai mare decât totalul înregistrat pe parcursul întregului sezon 2018, potrivit Agenţiei Copernicus – Serviciul de Management al Urgenţelor din UE.

Cel mai devastator dintre incendiile provocate de valul de caniculă este cel izbucnit miercuri la Torre del Espanol, în Catalonia, unde potrivit autorităţilor spaniole, 4.000 de hectare au fost devastate de foc în 24 de ore, existând riscul ca dezastrul să se întindă pe 20.000 de hectare. Incendiul, care se întinde rapid din cauza vântului şi a temperaturilor ridicate care usucă vegetaţia, ar fi izbucnit la o fermă, unde o grămadă de bălegar s-ar fi autoaprins din cauza căldurii.

Şi oficialii din Germania sunt în alertă şi au emis avertizări cu privire la pericolul izbucnirii unor incendii de vegetaţie. Însă, cea mai mare bătaie de cap o au cu cetăţenii care, copleşiţi de căldură, aleg să se dezbrace – complet sau nu – şi să apară aşa în spaţiile publice. Astfel, în Brandenburg, un motociclist care nu purta decât sandale şi casca de protecţie regulamentară a fost oprit de poliţie, care l-a chestionat în legătură cu expunerea indecentă. Motociclistul le-a replicat că e prea cald, iar poliţiştii l-au lăsat să plece, după care au postat imaginile cu nudistul pe contul lor de Twitter.

Politica