marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Europa, lovită de caniculă

Mercurul din termometre va urca din nou, joi, până la valori foarte ridicate de temperatură pe continentul european, unde mai multe recorduri de căldură pentru luna iunie au fost deja doborâte, relatează AFP.

De exemplu, în Spania, canicula, însoţită de vânturi violente, a condus la propagarea unui incendiu de pădure în Catalonia (nord-est). 3.500 de hectare au fost devastate în Torre del Espanol, unde temperatura a atins miercuri valoarea de 35 de grade Celsius.
Vineri situaţia este aşteptată să se înrăutăţească, 33 dintre cele 50 de provincii urmând să fie în alertă din cauza valorilor de temperatură care ar putea ajunge la 44 de grade Celsius – de exemplu în oraşul Girona din Catalonia, potrivit prognozelor.

Și în Franţa s-a înregistrat o creştere a numărului de apeluri la serviciile de urgenţă şi a ”episoadelor de disconfort”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aici, în anul 2003, un val de caniculă consemnat a provocat o supramortalitate de 15.000 de persoane, motiv pentru care media au difuzat mesaje de prudenţă, redate inclusiv în mijloacele de transport în comun şi pe panourile publicitare.

Atmosfera sufocantă din marile oraşe europene a încins spiritele, miercuri. Astfel, un şofer de scuter a fost oprit de poliţia germană din Brandenburg pentru că se deplasa în trafic dezbrăcat. Cu toate acestea, el purta cască. Totodată, temperaturile deosebit de ridicate au stârnit controverse şi în oraşul german München unde se poartă discuţii aprinse cu privire la dreptul persoanelor de sex feminin de a face topless în locurile publice, după ce angajaţii unei companii de pază cu care municipalitatea are contract le-au cerut femeilor cu piepturile dezgolite aflate pe marginea râului Isar să se acopere, scrie Agerpres.

De asemenea, în Grecia, numeroase municipalităţi se tem de posibilitatea izbucnirii unor incendii, alimentate de vânturile violente şi fierbinţi dinspre Africa. Această ţară este încă marcată de incendiul mortal din Mati, de anul trecut, care a lăsat în urmă o sută de morţi.

La Geneva, parada ocazionată de Sărbătoarea Şcolilor, prevăzută miercuri, a fost anulată. Şi şcolile din Luxemburg vor rămâne închise.

Și Europa de Est este afectată de caniculă. Autorităţile lituaniene au anunţat că nu recomandă utilizarea ambarcaţiunilor pe anumite râuri din cauza nivelului scăzut al acestora.

Potrivit Institutului de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam, toate verile cele mai fierbinţi din Europa, consemnate după anul 1500, au fost înregistrate în cursul secolului XXI.

 

Politica