joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sorina trebuie să rămână în familia ei, cea care a crescut-o

O fetiţă de numai 8 ani a trecut prin clipe de neimaginat. Luată pe sus, la propriu, de un procuror, cu mascaţii, din casa în care a crescut timp de 7 ani. O cheamă Sorina. A fost crescută de o asistentă maternală din Baia de Aramă, Mehedinţi, iar acum a fost adoptată de o familie de craioveni care trăieşte în Statele Unite ale Americii. Deşi anchetatorii spun că asistentul maternal nu a dorit să o adopte, avocatul acestuia susţine contrariul. Ambele părţi au documente.

Povestea Sorinei ar fi putut fi una frumoasă. Asta dacă autorităţile statului nu ar fi luat-o pe sus, ca pe un infractor. Autorităţile de la centru, în frunte cu premierul Dăncilă, cer acum anchete, care să aibă loc de astăzi. Prea târziu pentru psihicul fragil al unui copil.

Sorina a fost luată cu mascaţii, vineri, din casa din Baia de Aramă. Scenele, filmate de familie, sunt greu de privit. Adulţi care ţipă, adulţi care trag de fata de 8 ani, copii speriaţi. Sorina se zbate în mânile procurorului Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, care a mers la faţa locului pentru a o lua pe fată şi a o preda familiei care a adoptat-o. Fata este târâtă până la o maşină în care este băgată cu forţa. Procuroarea spune că a acţionat legal şi că a încercat să nu o bruscheze.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Familia care a crescut-o afirmă că nu vrea să se despartă de ea. Autorităţile arată însă înscrisuri din care reiese că asistentul maternal a refuzat în două rânduri să o adopte. Asistentul maternal infirmă, iar avocatul acestuia a publicat, pe facebook, fotografii cu cereri de adopţie.

Pe de altă parte, fata ar fi ajuns, în anii trecuţi, la spital subnutrită şi bolnavă.

Avocatul noii familii a spus că fata este bine, că i s-a explicat că nimeni nu vrea să îi facă rău. „Fetiţa este foarte bine, se vede de pe buze. S-a adaptat imediat. I s-au spus tot felul de prostii, că o taie pe burtică şi îi ia maţele şi o duce în America să le vândă. Fetiţa este bine”, a declarat, pentru Mediafax, avocatul Liviu Belulescu.

Din ambele părţi au fost lansate acuzaţii de interes financiar în cazul fetei.

Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetiţa din Mehedinţi nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reţinută ilegal, notează Mediafax, adăugând că adopţia pentru fetiţă a fost deschisă încă din 2013.

Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilităţii copilului, au fost făcute demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie/persoană cu reşedinţa obişnuită în România, arăta sursa citată. În cadrul procedurii de adopţie, au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.

Oamenii din Baia de Aramă, care cunosc povestea fetei, au protestat cerând ca Sorina să rămână la familia care a crescut-o. Legal însă, fata are acum o altă familie. Pe ea însă nu a întrebat-o nimeni dacă vrea să se despartă de cei au crescut-o.

Politica