vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

24 iunie, Ziua Universală a Iei

Pe 24 iunie sărbătorim Ziua Universală a Iei, simbol al identității și creativității spațiului românesc.

Inițiativa a luat naștere în 2013, pe Facebook, devenind ulterior un eveniment internațional.

Propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, această zi este în prezent sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe de românii de pretutindeni.
Celebrată chiar în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută ca Sânzienele ori Drăgaica, cămașa din pânză impresionează cu broderiile sale și pentru a demonstra acest lucru oameni din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În principalele orașe ale țării au loc, cu acest prilej, numeroase târguri tradiționale și expoziții.

La nivel internațional, Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în peste 100 de orașe ale lumii, precum Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, Viena.
O serie de expoziţii, prezentări de modă, concerte, dansuri sau conferinţe vor fi organizate de reprezentanţele din străinătate ale Institutului Cultural Român la Chişinău, Budapesta, Roma, Beijing şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Iei, informează Agerpres.ro.

Ia tradițională românească a inspirat creațiile vestimentare ale unor designeri celebri. De exemplu, Yves Saint Laurent a creat, în 1981, o întreagă colecție inititulată „La blouse roumaine”. Exemplul său a fost urmat și de Jean Paul Gaultier și de Kenzo. Designerul Tom Ford a reinterpretat ia din zona Sibiului, cu broderii negre.

Bluza tradițională a fost purtată de cântăreața Adele, în martie 2012, în numărul american al revistei Vogue.

Politica