vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Afinele olteneşti, exportate în Germania

Cea mai mare plantaţie de afine din România este în Oltenia! În aceste zile a început culesul acestor fructe care vor ajunge în Germania. Plantaţia care se întinde pe o suprafaţă de 60 de hectare este împărţită în două localităţi, respectiv Ianca, judeţul Olt şi comuna Ostroveni, judeţul Dolj.
„Sărăcuța plantă, dacă o iubești îți dăruiește rod bogat, așa și în viață! Plata trebuie să o educi ca pe un copil care trebuie educat să aibă cei şapte ani de acasă. Cum o educi de la început, ea va da roadele mult dorite”, spune Ionel Simion, directorul firmei care administrează această cultură de afine olteneşti.
În urmă doi ani au fost plantate 30 de hectare cu afin în localitatea Ianca din Olt, iar anul trecut, încă 30 de hectare în Dolj, în comuna Ostroveni. Pentru cele din Olt, roadele au început să apară şi primele afine româneşti sunt acum culese, manual, cu multă atenţie, pentru ca fructele proaspete să nu fie strivite. „Nu ne vom opri aici, urmează să mai plantăm alte 55 de hectare, tot în Oltenia în zonele nisipoase, unde planta s-a adaptat foarte bine”, mai spune directorul societăţii.
De câteva zile a început culesul acestor fructe de pădure. Cu muncitori sezonieri, munca va fi gata peste o lună, asta pentru că plantaţia de afine de la Ianca este mare, de peste 30 de hectare. Afinele de aici ajung mai apoi în Europa, mare parte în Germania. Nisipurile din sudul țării sunt favorabile pentru cultura de afine, una pretențioasă, dar cu mari beneficii.
„Avem însă un sistem de irigaţii foarte performant care ne ajută să întreţinem cultura. Avem şi utilaje dar şi oameni pregătiţi din Spania care ne-au învăţat foarte multe lucruri benefice”, afirmă directorul societăţii.
Aşa se face că primele afine româneşti vor lua drumul Europei. Cele 30 de hectare plantate în 2017 sunt pe rod și se anunță o producție de trei tone la hectar.

Citește mai mult pe www.pro-oltenia.ro
(P) conform contract 70/31.05.2019

Politica