vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fluviul Loara, contaminat radioactiv

Asociaţia franceză însărcinată cu controlul radioactivităţii, ACRO, a anunţat marţi o contaminare radioactivă anormal de ridicată a fluviului Loara „în avalul a cinci centrale nucleare”, potrivit Mediafax care citează AFP.

Potrivit unui laborator din Hérouville-Saint-Clair, prezenţa tritiului, un izotop radioactiv al hidrogenului, „este sistematică, atât în apele fluviului, cât şi în apa potabilă, pentru consum. În ianuarie 2019, concentraţia din apele Loarei era de 310 B1/L”.

Mai multe organizaţii au decis să alerteze autorităţile în acest caz şi să le solicite să ia măsuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Institutului francez de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN) informează că nivelul tritiului „creşte de la câţiva becquereli pe litru la câteva zeci de becquereli pe litru în avalul centralelor nucleare”.

Serviciul de comunicare al Autorităţii pentru Siguranţă Nucleară (ASN) a răspuns că „va efectua investigaţii cu scopul de a găsi originea acestui nivel detectat” şi „va reexamina registrele lunare ale evacuărilor centralelor din regiunea respectivă”. De asemenea, instituţia a anunţat că nu există un risc la adresa mediului înconjurător sau a publicului în acest moment.

Politica