vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ce șanse are moțiunea de cenzură. De câte voturi din barca PSD-ALDE este nevoie pentru ca Guvernul să cadă

Pentru ca moţiunea de cenzură a opoziţiei să treacă sunt necesare 233 de voturi ale parlamentarilor. PNL, USR, PMP, Pro România şi UDMR au anunţat că vor susţine demersuri, însă liderul deputaţilor liberali Raluca Turcan a anunţat, miercuri, că moţiunea nu are în prezent voturile necesare, scrie Mediafax.

Configuraţia Parlamentului are un număr total de 465 de deputaţi şi senatori după cum urmează:

Grupurile Camerei Deputaţilor: PSD – 141, PNL – 68, USR – 27, UDMR – 21, Pro Europa – 21, ALDE – 19, PMP – 12, Minorităţi – 17, Neafiliaţi – 3

Policlinica Buna Vestire Craiova

Grupurile Senatului: PSD – 69, PNL – 25, USR – 13, ALDE – 12, UDMR – 9, Neafiliaţi – 8

Conform calculului matematic, din totalul de 465 de parlamentari, coaliţie PSD – ALDE are la Camera Deputaţilor 160 aleşi, iar la Senat 81 de senatori. Prin urmare, coaliţia are în total În acest fel, Puterea deţine 241 de parlamentari.

În schimb, Opoziţia are în acest un număr total de 145 de senatori şi deputaţi din partea PNL, USR şi PMP. Dacă grupul deputaţilor Pro Europa va vota moţiunea de cenzură, aşa cum a anunţat fostul premier Mihai Tudose, atunci opoziţia va avea un număr total de 166 voturi. La ei se mai pot adăuga şi câţiva senatori neafiliaţi, dar care provin din fostul grup PMP.

În cazul în care va vota UDMR pentru moţiune, ale cărei grupuri parlamentare numără un total de 30 de aleşi, atunci va fi o susţinere pentru moţiune de 196 de voturi.

Dacă ar susţine demersul Opoziţiei şi grupul parlamentar al minorităţilor, de 17 deputaţi, atunci ar fi un număr total de 213 de voturi pentru.

Pro România, prin vocea fostului premier Mihai Tudose, a anunţat miercuri că va vota moţiunea de cenzură.

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri că partidul său a decis să voteze moţiunea de cenzură pentru a sancţiona ”incapacitatea administrativă şi politică a Guvernului în cazul Valea Uzului”.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că Opoziţia nu deţine numărul de voturi necesare pentru trecerea moţiunii şi a făcut apel la parlamentarii PSD, ALDE şi a celorlalte grupuri să susţină moțiunea.

Politica