vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Administraţia Genoiu ascunde cheltuielile de la stadion

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, se laudă pe facebook cu mari realizări, în fapt, lucruri normale pentru orice administraţie, mai puţin pentru cea din Bănie, cum ar fi reparaţii de străzi sau faptul că, abia din 2020, elevii unei şcoli nu vor mai fi nevoiţi să meargă la wc în fundul curţii unităţii de învăţământ. Când jurnaliştii pun întrebări şi cer date concrete, în conferinţe de presă, primarul Mihail Genoiu spune că nu ştie. Iar când o fac în scris, ascunde adevărul.

În urmă cu două luni am solicitat Primăriei să-mi transmită cheltuielile cu stadionul Ion Oblemenco. În scris, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public. Am cerut date clare şi concrete. Cifre.

Primarul Mihail Genoiu, întrucât de el şi de secretarul Primăriei, Nicoleta Miulescu, este semnat răspunsul, a trimis înapoi două pagini de literatură. Cu laude politicianiste, nerăspunzând întrebărilor mele. Absolut deloc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ce şi cât se fură la stadion? Şi cine fură? Nu pot să nu mă întreb atât timp cât s-a evitat orice răspuns concret conform solicitării mele. Ba, mai mult, sursele mele, că da, am şi eu surse ca orice jurnalist, îmi spun că edilul consideră că „în spatele meu” e cineva care vrea să îi facă rău şi de aceea pun întrebări. Nu, domnule primar, nu despre asta este vorba şi v-am dat ocazia să fiţi sincer. Nu înţeleg de unde apar aceste teorii conspiraţioniste, la reprezentanţii autorităţilor publice, ori de câte ori întrebam ce şi cum se cheltuie din banii contribuabililor. Despre asta este vorba. Asta am cerut. Să ni se spună clar câţi bani cheltuie Primăria Craiova, din banii craiovenilor, cu stadionul din oraş şi cât încasează la buget de aici, în condiţiile în care la stadion nu este acces liber pentru toată lumea, fiind un contract de exclusivitate. Nici pentru cetăţenii care vin la stadion nu este acces liber. În plus, în ultima perioadă am sesizat că în unele instituţii din subordinea administraţiei Genoiu se fac cheltuieli exorbitante şi nejustificate, drept urmare şi în privinţa acestora am pus întrebări. Spre exemplu, Filarmonica Oltenia, instituţie despre care vom reveni în curând cu noi informaţii legate de risipa banului public.

Ce am întrebat eu în conformitate cu prevederile Legii 544/2001:

– Care au fost cheltuilelile cu întreţinerea Complexului Sportiv Craiova Stadion de Fotbal, din B-dul Ilie Balaci, începând cu luna iunie 2018 şi până la sfârşitul lunii februarie 2019? Vă rog să îmi transmiteţi sumele cheltuite în fiecare lună şi pentru ce s-au cheltuit.

Care au fost veniturile la bugetul local din activităţile derulate în acest complex sportiv, în perioada menţionată anterior, de asemenea, lunar.

De la preluarea complexului de către autoritatea locală, câţi bani au fost investiţi în întreţinerea gazonului?

Vă mulţumesc anticipat!

Ana-Maria Constantinescu

redactor-şef,

Jurnalul Olteniei – cotidian regional”.

Pentru aceste întrebări, trimise în 16 aprilie, mi s-a răspuns iniţial, de la Primărie, că este nevoie de timp pentru a se culege datele şi că voi primi răspunsul în termenul de 30 de zile prevăzut de lege. A trecut mai mult. Pentru că le-am transmis că dacă nu voi primi răspunsul mă voi adresa instanţei, au scris o poveste pe două pagini, iar pe 10 iunie am primit e-mail-ul de la Primărie.

Ce îmi răspund ei: „raportul costuri-beneficii nu se rezumă doar la cifre legate de utilităţi şi venituri, ci este prevăzut a lua în calcul efectele directe şi indirecte care nu pot fi cuantificate la o perioadă scurtă de la inaugurarea obiectivului şi care cântăresc cel mai mult în cazul unui obiectiv social, dedicat comunităţii, de importanţă naţională”. Spre final se menţionează şi intenţia de a face publicitate pentru stadion în mass-media, semnatarii crezând probabil că acel paragraf ne va determina să nu mai solicităm informaţii pe care ei nu le vor publice.

Practic, prin acest răspuns ei sfidează toţi cetăţenii Craiovei care plătesc taxe şi impozite. Drept urmare şi noi şi dumneavoastră, cititorii noştri, suntem îndreptăţiţi sa ne îndoim de buna-credinţă a administraţiei Genoiu în ceea ce priveşte binele comunităţii.

Pe noi însă ne interesează cifrele pe care ei le ţin ascunse pentru că avem informaţii că este vorba despre o gaură serioasă în buget. Şi le vom obţine. La instanţă.

Politica