joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Claudiu MANDA: „La Dolj, suntem o echipă unită, care se bate la București să aducă mari investiții în județ, în Oltenia“

Președintele PSD Dolj, senatorul Claudiu Manda, a vorbit într-un interviu despre activitatea parlamentară, despre echipa de la Dolj, despre realizările Guvernului PSD, dar și despre anul electoral 2019.

Reporter: De ce Parlamentul European, după 15 ani în Parlamentul României? 

Claudiu Manda: Consider că am acumulat suficient de multă experiență politică pentru a face acest pas. Este nevoie ca la nivelul Parlamentului European să fie voci, cel puțin din partea PSD, care să reprezinte România, să apere România și să prezinte situația reală din țara noastră. Acest lucru trebuie făcut din prima zi a noului mandat și trebuie să ne asigurăm că este respectat un principiu spus și de alți lideri politici din România: orice lucru permis sau nu într-o țară este valabil pentru toate țările membre ale Uniunii Europene. N-ar trebui să existe evaluare cu dublă măsură sau o Europă cu mai multe viteze. Europa trebuie să fie unită, iar un set de reguli, convenit împreună, asumat de toate țările membre, trebuie să fie respectat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un alt motiv ar fi acela de respect față de organizația din Dolj. M-am uitat pe rezultatele ultimelor alegeri europarlamentare, în care, pentru zona PSD, județul Dolj a pus în coșul național voturi cât pentru un europarlamentar. Nu am avut niciodată un reprezentant PSD din Dolj sau din Oltenia la nivel european. Eu cred că și vocea cetățenilor din Dolj și Oltenia trebuie auzită în Parlamentul European, cum cred că și cei din Dolj și din Oltenia au nevoie de un astfel de reprezentant, care să sprijine și să aducă mesajele de la Bruxelles în această zonă a țării.

R: PSD a câștigat alegerile parlamentare cu un scor istoric. Plusuri și minusuri ale guvernării PSD?

C. M.: În 2016, PSD a câștigat alegerile pentru că a fost coerent în mesaj, a avut o ofertă electorală consistentă și a vorbit, pentru prima dată, de un Program de guvernare, care arăta clar, pe puncte și etape, ce este de făcut. În cei doi ani, implementarea Programului de guvernare a rămas principala noastră preocupare. Au fost și evaluări de miniștri sau de premieri din această perspectivă. Cine nu a performat a fost schimbat. PSD își dorește coerență și consecvență în implementarea Programului de guvernare, cu reguli care trebuie respectate.

Din păcate, PSD, în tot acest zgomot, nu reușește, așa cum ar trebui, să își transmită mesajele către populație și nu toți oamenii știu ce realizări avem și ce etape din Programul de guvernare mai sunt de parcurs. Avem o serie de subiecte paralele, la care, sigur, PSD este obligat să și răspundă, mai bine sau mai puțin eficient. Aceste intoxicări dau suficientă muniție unei părți a populației, care poate nici nu este dispusă să asculte PSD și care caută argumente să ne critice.

De exemplu: este incredibil că sunt oameni în România care spun că nu au crescut salariile bugetarilor. Anvelopa salarială, oficial, a crescut de la 68 de miliarde la 75 de miliarde de lei. Numărul de angajați bugetari este același. Nu este logic pentru toată lumea că au crescut salariile? Salariul minim pe economie, stabilit prin lege, a crescut de la 1.250 de lei în 2016 la 2.080 în prezent. Nu e normal că sunt mai mulți bani? Punctul de pensie a crescut de la 871 de lei în 2016 la 1.100 în prezent. Nu e evident că s-au mărit pensiile?  Pot admite că este și o problemă de comunicare a PSD, dar tot este greu de înțeles de ce unii nu cred, deși le intră mai mulți bani în buzunar!

Opoziția, în fața unor evidențe, a admis că s-au mărit salariile, dar spune că inflația a acoperit această mărire. Și, iar, sunt oameni care cred că, deși au crescut salariile și pensiile, ele sunt acoperite de creșterea inflației. Or cifrele sunt clare: avem o creștere a salariului cu 28,5 %, a pensiei cu 26,7 % și o inflație de 6,8 %. În termeni reali ai o creștere de 20,3%, respectiv 18,6%.

Se mai spune că nu sunt investiții. Repetând de o mie de ori că nu sunt, unii oameni cred. Dar fiecare om care citește acest interviu poate să vadă dacă în localitatea lui s-au făcut investiții. Pe PNDL I și II sunt 6.000 de șantiere în țară, proiecte în diferite etape: execuție, licitație, multe chiar finalizate. Fiecare om poate să vadă în localitatea lui lucrări de apă, canalizare, școli, drumuri, primărie, sediu de poliție etc. În județul Dolj, în fiecare localitate este un astfel de proiect de investiții.

Se mai spune că nu avem investiții mari. Vă pot detalia despre drumul expres Craiova – Pitești. Caiet de sarcini, documentație legală, scos la licitație, atribuit, atacat în instanță. Pe aceeași lege, o instanță a admis că două tronsoane sunt legal atribuite și alta a spus că două sunt ilegal atribuite. Doi ani pierduți, pentru că așa sunt interpretate legile în România. Eu sper ca într-un an și ceva să putem merge pe cele două tronsoane de drum expres atribuite și că, într-un timp rezonabil, vom avea o soluție și pentru celelalte două. Am început procedurile pentru drumul expres Craiova – Tg. Jiu. Am demarat procedurile, în parteneriat public-privat, pentru autostrada București – Alexandria – Caracal – Craiova – Calafat, Craiova – Lugoj. Mai sunt de parcurs câteva etape, care se vor finaliza anul acesta, se vor semna contractele și o să înceapă lucrarea, ca să nu o mai poată opri nimeni.

Cred că în viitor trebuie să ne concentrăm pe un drum expres, probabil de la Găneasa la Vâlcea, care să lege pe autostrada Vâlcea – Sibiu – ieșirea din țară și Ardeal, dar și din zona Sibiu – Vâlcea – Calafat – Sofia.

O traversare pe drum expres sau autostradă, de la nord la sud, a României pentru Craiova ar însemna, dincolo de infrastructură rutieră modernă, atragerea de investitori, care la rândul lor aduc locuri de muncă, venituri în plus la bugetul local și multe altele. Aceștia ar veni pentru că le-ar fi ușor să își transporte marfa spre destinațiile dorite. Avem aeroport și, cu o infrastructură rutieră bună, Craiova ar deveni un mare pol industrial.

Aceste proiecte nu pot fi realizate doar de autoritățile locale din Craiova și de aceea este nevoie de un efort național, de susținerea Guvernului și, la cum văd eu lucrurile, ea există. Aceste planuri vor deveni în scurt timp realizări, pentru că au trecut de la faza de gânduri la cea de proiecte pe hârtie, urmează faza aprobării și semnarea contractelor.

R: Ne puteți face un bilanț al celor 9 parlamentari PSD din Dolj?

C. M.: La Dolj, de câțiva ani de zile, avem o echipă sudată, unită și am înțeles cu toții că, decât să ne batem între noi, mai bine ne unim forțele și ne luptăm pentru lucruri importante la București, pentru județul Dolj, pentru regiunea Oltenia. Eu sunt foarte mulțumit de parlamentarii PSD Dolj, de la Camera Deputaților și de la Senat.Cum spuneam, funcționăm ca o echipă foarte unită. Suntem invidiați la nivelul PSD pentru modul în care ne manifestăm și acționăm în Parlamentul României.

Sunt mulțumit și mândru de toți colegii noștri, care, în funcțiile decizionale pe care le ocupă, ca președinți de comisii, vicelideri, membri ai unor comisii, ai Guvernului etc., se descurcă foarte bine.

R: Campania electorală este importantă și din perspectiva alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului?  Care credeți că va fi prezența la urne?

C. M.: Este un examen înainte de alegerile prezidențiale. Fiecare partid își va vedea potențialul. După alegerile europarlamentare, foarte repede, vom ști toți candidații la alegerile prezidențiale. Este important ca oamenii să vină la urne la aceste alegeri europarlamentare. Din experiență, știm că acestea nu reprezintă cea mai importantă miză pentru cetățenii din România sau din județul Dolj, de aceea cred că e nevoie de o campanie de informare a cetățenilor foarte serioasă.

Poate fi și un vot de validare a partidului pentru tot ce a făcut și își propune să facă în continuare, un vot de recunoaștere pentru realizări sau poate fi un unul care să taxeze anumite lucruri sau atitudini. Eu cred că vom avea o participare bună la vot în județul Dolj.

Este important ca aceia care vor fi candidați la alegerile europarlamentare să fie oameni cunoscuți și susținuți de regiuni, de județe, astfel încât calitatea omului și notorietatea, dar și ce a realizat să fie un atu în fața militanților, a organizațiilor și, în final, a votantului.

R: Care credeți că va fi procentul PSD la Dolj și la nivel național? 

C. M.: Ca orice partid, ne propunem să avem un scor cât mai mare. Am văzut o serie de sondaje și în mare parte din ele nu cred. PSD poate să își mobilizeze electoratul astfel încât să ia mai mult de 2 milioane de voturi.  Cred că vom avea un rezultat mai bun decât la alegerile europarlamentare precedente, când am obținut 2.093.234 de voturi.

Putem trece de 2.100.000 de voturi.  Atunci am luat 16 mandate, acum, printr-o mobilizare foarte bună, putem spera la mai multe. În Dolj, vom depăși rezultatul de acum 5 ani, când am luat 117.000 de voturi, respectiv 55,9%. Cred că vom avea un scor cu 6 în față.

După cum am văzut unele evaluări la nivel european, grupul PSD de europarlamentari va fi cel mai mare din S&E (grupul Social European). Asta va arăta susținerea populară de care ne bucurăm, dar va fi și un avantaj pentru noi, ca țară.

R: Este România pe drumul cel bun?

C. M.: Deși în toate sondajele România nu este pe drumul cel bun într-un procent mare, fiind văzută ca o problemă a guvernării, este interesant să se analizeze corelațiile. Sunt oameni care votează PSD și spun că România nu este pe drumul cel bun sau care nu votează PSD și spun același lucru. Cearta zilnică, disputa dintre Palate, lipsa, din păcate, a măcar unui singur proiect pe termen lung în care să ai o mare parte a clasei politice dispusă să îl susțină arată că la nivelul clasei politice sunt niște discrepanțe care te fac uneori să ai impresia că vorbim despre două Românii diferite, descrise într-un fel sau altul.

Este și un efect al alegerilor care urmează, pentru că sunt la o distanță de șase luni și unele partide se poziționează doar din punct de vedere electoral. Lipsa unei opoziții constructive, a dialogului îi face pe oameni să arunce vina pe clasa politică. În realitate, suntem pe un făgaș bun, am reușit să facem multe lucruri bune, mai avem multe de făcut, dar suntem pe drumul cel bun.

R: Ce mesaj aveți pentru cetățenii județului Dolj? 

C. M.: Cred că este foarte important să își exprime un punct de vedere, indiferent în dreptul cui o fac, pentru că va fi un mesaj pentru toți politicienii, care vor înțelege dacă își fac sau nu treaba pentru cei care i-au împuternicit să îi reprezinte. Poate fi un semnal care să îi ajute pe politicieni sau chiar partidele să își recalibreze mesajele politice. Spun asta pentru că eu cred că o campanie distructivă, de genul “nu e bine, nu s-a întâmplat nimic, toate lucrurile sunt proaste“, în contextul în care oamenii văd în buzunarul lor, pe stradă, în comunitățile lor că se întâmplă lucruri bune, s-ar putea să fie taxată de alegători.

Eu și colegii mei din PSD Dolj vom merge în județ cu fruntea sus și cu pieptul în față, mândri de ce am realizat împreună în acești doi ani, autoritățile locale și centrale. Poate se putea mai mult! Puteam să prezentăm mai bine ce am făcut, însă este un bun prilej de a discuta cu toți cetățenii, dincolo de întâlnirile obișnuite. Este și un test pentru toată activitatea desfășurată până acum.

De aceea, eu cred că este foarte important ca oamenii să își spună punctul de vedere, care să reprezinte un semnal pentru toți politicienii, pe care și PSD, și alte partide ar putea să îl înțeleagă foarte bine. Dacă raportul va fi 60 la 20 între Putere și Opoziție, atunci vor înțelege că opoziția pe care o fac, că drumul pe care au pornit nu este neapărat un drum pe care cetățenii din Dolj îl agreează.

Prin cele două programe, PNDL 1 şi PNDL2, judeţul Dolj a primit 1.132.530.789,61 lei, pentru 251 de obiective de investiţii în 101 unităţi administrativ-teritoriale şi judeţul Dolj, prin Consiliul Judeţean Dolj, astfel:

31 – Construire, reabilitare şi modernizare grădinițe,

din care 7 grădiniţe noi

33 – Construire, reabilitare şi modernizare şcoli și licee,

din care 2 unități noi

60 – Modernizări drumuri comunale, străzi rurale + 5 obiective de infrastructură rutieră ale Consiliului Judeţean

54 – Alimentare cu apă, extindere în sistem centralizat

41 – Sistem de canalizare şi epurare a apelor uzate

13 – Construire, modernizare dispensare, din care 3 noi

9 – Construire poduri şi punţi pietonale

3 – Reabilitare şi modernizare iluminat stradal

2 – Modernizare sediu primărie

 

Realizat la comanda PSD CUI CMF 41190008

Politica