sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aparatul de aer condiţionat, prieten sau duşman?

Medicii, dar şi producătorii de aparate de aer condiţionat spun că folosirea nepotrivită a acestor echipamente ne poate îmbolnăvi. Aceştia ne oferă însă şi câteva sfaturi pentru folosirea corectă a aerului condiţionat, precum şi pentru montarea potrivită a aparatelor.

Specialiştii spun că folosirea nepotrivită a aerului condiţionat ne poate îmbolnăvi, de aceea, alegerea unor astfel de aparate, precum şi modul cum le montăm sunt foarte importante, notează Mediafax.

Înainte de achiziţia propriu-zisă a unui aparat de aer condiţionat este important să luăm în calcul adaptarea la spaţiul în care urmează a fi montat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce priveşte modul în care poziţionăm aparatul, în funcţie de canapea, pat sau masă, este recomandat ca persoanele din cadrul spaţiului să nu fie expuse în mod direct, frontal, fluxului de aer generat de ventilatorul unităţii interne.

Dacă suntem atenţi cum, cât, când folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sănătate care pot apărea. Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia <<a frigore>> la nivelul feţei, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar dacă nu respectăm anumite reguli în ceea ce priveşte reglarea şi pozitionarea acestor aparate de aer condiţionat, astfel încât diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior sa nu depăşească mai mult de 7-8 grade, curenţii de aer rece să nu fie îndreptaţi către persoanele din încăpere”, explică dr. Ramona Andronache, medic primar medicină de familie.

Pe de altă parte, şi îngrijirea corespunszătoare a aparatului de aer condiţionat este foarte importantă.

Foarte importantă este şi curăţarea sau schimbarea periodică a filtrelor. Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curenţii de aer respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere şi prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infecţii respiratorii, infecţii în sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corectă a acestui aparat de aer condiţionat îl face să fie prietenul nostru şi nu duşmanul nostru”, mai spune medicul.

Politica