joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Infecțiile din spitale, ascunse sub preș

Peste 1.000 de infecții nosocomiale au fost raportate în primele 4 luni ale anului 2019 de către 69 spitale din întreaga țară, potrivit unui raport al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în condițiile în care în România sunt, în total, 375 de spitale de stat. Chiar dacă ANMCS se laudă cu o creștere a raportării infecțiilor nosocomiale, datele oficiale arată că mai puțin de unul din 5 spitale de stat a raportat infecții nosocomiale. Peste 300 de spitale nu au raportat nicio infecție, informează hotnews.ro

Potrivit sursei, în România sunt, în total, 375 de spitale de stat, iar datele ANMCS arată că peste 300 de spitale nu au raportat nicio infecție nosocomială în acest an.

635 infecții intraspitalicești au fost raportate în primele 4 luni din 2018, de către 50 de spitale. 1.092 de infecții intraspitalicești au fost raportate în primele 4 luni din 2019, de către 69 de spitale, potrivit datelor ANMCS.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Raportarea infecțiilor nosocomiale ar reprezenta un prim pas către gestionarea lor corectă.  Sorina Pintea declara, anul trecut, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%.

În foarte multe cazuri, infecțiile din spitalele românești continuă să nu fie raportate, o spun medicii și o recunoaște, în declarațiile publice, și Sorina Pintea, iar motivele pentru care infecțiile nu sunt raportate sunt diverse, însă teama de sancțiuni și dezinteresul par principalele două cauze, după cum a reieșit din discuțiile cu medicii consultați de HotNews.ro.

Cu toate că majoritatea spitalelor din țară (peste 300) nu au raportat nicio infecție în primele 4 luni din 2019, președintele ANCMS, Vasile Cepoi, afirmă că „În ultima perioadă se observă caracterul pozitiv al îmbunătățirii raportărilor, în condițiile neaplicării de sancțiuni. Putem spune că este un semn al îmbunătățirii culturii organizaționale privind siguranța pacientului.”

Cele mai multe infecții raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella și Stafilococul auriu meticilinorezistent. În raportări s-a evidențiat și o creștere cu 10 la sută a detectării prezenței altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc.

FLORA BACTERIANĂ : 2018 (4 luni) / 2019( 4 luni)

Stafilococ auriu meticilinorezistent 37 / 30

Enterobacteriaceae producătoare de carbapenemaze 24 / 32

Pseudomonas aeruginosa 23 / 48

Klebsiella spp 33 / 59

Acinetobacter spp 26 / 63

Clostridium difficile 352 / 477

Altele 140 / 383

Infecția cu Clostridium difficile este o infecție cu o incidență mare, care apare în mediul spitalicesc în relație directă cu tratamentul cu antibiotice și care necesită măsuri speciale de izolare pentru că are un grad mare de contagiozitate, precizează ANMCS.

În anul 2018, la ANMCS au fost raportate, în total, 2.274 de infecții de către 110 spitale.

Politica